Vijest

Usvojena odluka o formiranju Disciplinske komisije za povrede dužnosti člana VSTV-a

4. Maja 2023.17:17
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je usvojio odluku o formiranju Disciplinske komisije za utvrđivanje činjenica u vezi s povredama dužnosti člana Vijeća.
Sjednica VSTV-a u maju 2023. Foto: BIRN BiH

Odluka je usvojena prvog dana sjednice Vijeća, na kojoj je rečeno da se radi o formalnoj odluci o formiranju Komisije u skladu s Poslovnikom i Zakonom o VSTV-u.

Mandat Komisije trajat će dvije godine i ne može biti obnovljen, a članovi između sebe biraju predsjedavajućeg.

Komisija će provoditi postupak utvrđivanja činjenica o povredi dužnosti člana Vijeća, nakon čega izrađuje i usvaja izvještaj koji dostavlja VSTV-u.

Na prijedlog predsjednika Vijeća Halila Lagumdžije, Komisiju će činiti članovi Mustafa Šabić, Snježana Petković i Davor Martinović, dok će zamjenski članovi biti Srđan Forca, Željka Fabić i Amila-Mimica Kunosić.

Članica VSTV-a Jadranka Stanišić pozdravila je usvajanje odluke o formiranju Komisije navodeći kako je ona potrebna zbog čestih povreda dužnosti članova Vijeća.

“Ima članova koji se po tri mjeseca nikome ne javljaju, onda dođu i samo tako nastave raditi”, kazala je Stanišić, koja je odbila prijedlog da bude zamjenski član Komisije.

Predsjednik VSTV-a Lagumdžija je rekao da je u Parlamentu BiH formirano Zajedničko koordinaciono tijelo sudija i tužilaca BiH, kao i radna grupa na smanjenju neriješenih slučajeva i predmeta.

Najviše polemike između članova Vijeća uslijedilo je tokom rasprave o upotrebi pasarele za prolaz tužilaca Tužilaštva BiH prema sudnicama Državnog suda, u korelaciji sa implementiranjem ISO standarda u VSTV-u BiH.

Kako je pojasnio Admir Dulaš iz VSTV-a, zaključen je ugovor o procesu implementacije predmetnih standarda u januaru 2021. godine, kojim se predviđa certifikacija ISO i IPA 2019 standarda za koje je EU donirala novac, te tražila od Vijeća da podrži integritet u pravosuđu putem provjere imovinskih kartona kroz sad već postojeći Odjel za integritet.

“Neispunjavanje i nezadovoljavanje uslova, odnosno zahtjeva Evropske unije moglo bi negativno utjecati na buduću pomoć u vidu reformi bh. pravosuđa”, kazao je Dulaš.

Član Vijeća Davor Martinović ocijenio je apsurdnim raspravljati o ovome, te je rekao kako se trebaju oglasiti jesu li za to da “tužitelji zajedno s togama i spisima hodaju kroz prolaz”, te da ne vidi razlog što bi se to odbilo.

Članovi Vijeća su raspravljali te utvrdili ocjene rada za predsjednike sudova i glavne tužitelje, čiji rad ocjenjuje VSTV, ali je ova tačka dnevnog reda bila zatvorena za javnost, iako se tome protivio Lagumdžija.

“Ocjene će biti na nivou ocjena za prethodne godine”, kratko je prokomentarisao predsjednik VSTV-a.

Selma Boračić Mršo