Vijesti


Umjetničkom instalacijom “Zea Mays” do osvještavanja o online nasilju nad ženama 28. Aprila 2023. Vijest Nekoliko desetina učesnika imalo je priliku u četvrtak, 27. aprila, biti dio interaktivnog performansa “Zea Mays”, čiji je cilj skrenuti pažnju na nasilje nad ženama i djevojčicama u digitalnom prostoru, a koji je dio globalne bodyright kampanje Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Bosni i Hercegovini.
Neophodna specijalizacija za borbu protiv korupcije: Konferencija glavnih tužilaca u BiH 27. Aprila 2023. Vijest Tužilaštvima u Bosni i Hercegovini je neophodna hitna specijalizacija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i bolja saradnja sa policijskim agencijama, poručeno je sa Konferencije glavnih tužilaca u BiH u organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), Delegacije Evropske unije (EU) i Misije OSCE-a u BiH.
Propusti u policijskom postupanju nakon pronalaska tijela Davida Dragičevića 27. Aprila 2023. Vijest U nastavku ročišta po tužbi Dragana Lukača, Darka Ilića i Darka Ćuluma za klevetu protiv Davora Dragičevića, svjedočio je bivši glavni tužilac banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva Želimir Lepir, koji je rekao da je bio niz propusta u policijskom postupanju nakon pronalaska beživotnog tijela Davida Dragičevića.
Sud BiH odbio prijedlog za određivanje pritvora Atifu Dudakoviću 27. Aprila 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovan prijedlog Državnog tužilaštva za određivanje pritvora Atifu Dudakoviću, nekadašnjem komandantu Petog korpusa Armije BiH, te su mu ostale na snazi mjere zabrane.
Narodna skupština Republike Srpske pozvala sudiju Ustavnog suda BiH da napusti funkciju 26. Aprila 2023. Vijest Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su zaključak kojim pozivaju sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatka Kneževića da podnese ostavku i napusti funkciju do trenutka dok ne donesu drugačiju odluku, a usvojili su i zaključke o ukidanju rokova o osnivanju entitetskih vojnih i pravosudnih institucija, što opozicija vidi kao rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.
Šojić: Vještak utvrdio oko 41.000 maraka neosnovanih isplata 26. Aprila 2023. Suđenje Vještak finansijske struke izjavio je da je utvrdio da je Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, za četiri godine neosnovano isplaćeno oko 41.000 maraka.
Potrebne reforme unutar pravosudnih institucija: Konferencija predsjednika sudova 26. Aprila 2023. Vijest Različito objavljivanje sudskih i tužilačkih odluka, dugo trajanje suđenja za organizirani kriminal i korupciju te velik broj neriješenih predmeta ratnih zločina, neki su od problema iznesenih na Konferenciji predsjednika sudova o kojima se diskutiralo.
Mihajlović: Praksa potpisivanja akata za druge tužioce 26. Aprila 2023. Suđenje Na suđenju suspendovanom tužiocu Državnog tužilaštva Boži Mihajloviću za nesavjestan rad u službi, svjedokinja sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je izjavila da je praksa bila da tužioci potpisuju akte za kolege kada su odsutni, te da je potpisivala dokumente i za optuženog.
Jednostrani sadržaji o prošlosti u udžbenicima u BiH: Izvještaj OSCE-a o učenju historije od 1992. do 1995. 26. Aprila 2023. Vijest Izvještaj Misije OSCE-a u BiH pokazuje da se u osnovnim školama ratne devedesete posmatraju kao godine vlastite žrtve i stradanja, gdje se promoviše empatija samo prema svom narodu, dok se drugi prikazuju skoro uvijek kao počinitelji zločina.
Žarić i ostali: Tužilaštvo BiH počelo sa ulaganjem materijalnih dokaza 26. Aprila 2023. Suđenje Na suđenju za zloupotrebe položaja ili ovlaštenja kojima je kompaniji “Elektroprijenos-Elektroprenos BiH” a.d. Banja Luka nanesena šteta u iznosu od skoro pola miliona konvertibilnih maraka, Državno tužilaštvo je uložilo manji set materijalnih dokaza.