Suđenje

Odgođeno razmatranje sporazuma o priznanju krivnje Sene Šehovića

Ročište na kojem se trebao razmatrati sporazum o priznanju krivice između sarajevskog Kantonalnog tužilaštva i Sene Šehovića, optuženog za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, odgođeno je za 12. juni jer nije isplaćena naknada štete koja je dogovorena sporazumom.
Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Šehovićev advokat Džemo Hadžiomeragić je kazao da nije sporno da su Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu i optuženi zaključili sporazum o priznanju krivnje, međutim on je “uslovljen” da uplati naknadu štete u iznosu od 15.000 konvertibilnih maraka (KM). Ovaj iznos je trebao biti uplaćen do današnjeg ročišta.

Međutim, kako je rekao, optuženi zbog lošeg imovnog stanja nije uspio u cijelosti da skupi iznos, te je zamolio da se ročište odgodi za dodatnih 30 dana.

“Optuženi prodaje imovinu iz koje bi bio uplaćen iznos”, dodao je advokat Hadžiomerović.

On je prvobitno optužen sa Šerifom Patkovićem, a na ročištu održanom 13. marta ove godine saopćeno je da je postupak protiv njega razdvojen nakon što je s Tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivnje.

Šehović i Patković se terete da su, kao odgovorne osobe u Fondaciji za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja boračke populacije od juna 2016. do oktobra 2018. godine – bez saglasnosti Vlade Federacije BiH te bez znanja i neophodne odluke Upravnog odbora – kupili automobil Volkswagen Tiguan i to novcem s računa Fondacije koji je namijenjen za pomoć boračkoj populaciji u Federaciji.

Šehović je s firmom “Porsche Leasing” Sarajevo zaključio ugovor o finansijskom lizingu o kupovini automobila, koji je plaćen s bankovnih računa Fondacije u iznosu od 84.778,59 KM. Nakon zaključenja ugovora, automobil je predao Patkoviću, koji ga je koristio bez sačinjavanja putnih naloga i bez bilo kakvih ograničenja.

Tužilac Feđa Fejzagić se usprotivio prijedlogu o odgađanju ročišta, kazavši da prilikom pregovaranja o priznanju krivice nije problematizirana isplata iznosa odštete.

“S tim da podsjećam da je sporazumom predviđeno izricanje kazne zatvora u trajanju od osam mjeseci i samo dijela iznosa od ukupnog iznosa štete za koji se tereti optuženi, i to od 15.000 prije zaključivanja sporazuma, a ostatak od 18.000 u ostavljenom roku”, naveo je tužilac Fejzagić.

Kako je rekao, ako je zaista u pitanju prodaja imovine i ako će biti uplaćeno, Tužilaštvo je saglasno za odgađanje, a ako se radi o “kupovini vremena”, onda se može nastaviti s postupkom.

Sudija Dragan Vukajlović je donio rješenje da se ročište odgađa za 12. juni, te da optuženi Šehović u cijelosti isplati iznos do ostavljenog roka.

Emina Dizdarević Tahmiščija