Vijest

U nedjelju obilježavanje godišnjice stradanja u brčanskom logoru “Luka”

U nedjelju, 7. maja ove godine, na lokaciji bivšeg logora “Luka” u Brčko distriktu i u “Spomen-sobi – Muzeju logoraša” prikladnom manifestacijom će se obilježiti 31. godišnjica zločina nad više hiljada logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.
Logor “Luka” u Brčkom. Foto: BIRN BiH

Predsjednik Udruge – Udruženja logoraša Brčko Amir Didić je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao da će se 7. maja obilježiti zločini koji su počinjeni u logoru “Luka” u Brčkom.

Kako je rekao, godišnjica će se obilježiti intoniranjem himne i polaganjem vijenaca, a potom će posjetom “Spomen-sobi – Muzeju logoraša” u Brčkom.

“Nismo zadovoljni odnosom države prema nama, posebno prema Udruženju. Evo tri godine nas ne finansiraju nikako. Ali eto, mi obilježavamo i pokazujemo svijetu, da se više ne desi nikad nikome takvo zlo koje je bilo”, kazao je Didić za BIRN BiH.

Didić je naveo da nije zadovoljan procesuiranjem zločina počinjenih u logoru “Luka”, te je mišljenja da je “sve na čekanju”.

“Umiru i svjedoci i oni koji bi trebali biti optuženi. Vrijeme prolazi”, dodao je.

Logor “Luka” je formiran 7. maja 1992., a zatvoren je u augustu iste godine. Za taj period, prema podacima Saveza logoraša BiH, kroz kogor je prošlo oko 3.000 osoba, a ubijeno je preko 100 logoraša.

“Savez logoraša u Bosni i Hercegovini još jednom na vrijeme napominje da već naredne, 2024. godine osuđenom ratnom zločincu Goranu Jelisiću ističe dvije trećine kazne od 40 godina zatvora. Stoga, još jednom napominjemo da bi eventualno popuštanje u pravdi, i puštanje istog na slobodu u Italiji, bilo nemjerljiva šteta za istinu i pravdu, preživjele logoraše i ostale žrtve ratnih tortura brčanskih, ali i područja cijele Bosne i Hercegovine”, stoji u saopćenju Saveza logoraša BiH.

Logor “Luka” u Brčkom. Foto: BIRN BiH

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je u presudama utvrdio da su, od 4. maja pa do barem augusta 1992. godine, Bošnjaci i Hrvati iz općine Brčko bili zatočeni u logoru “Luka”, koji se nalazio na oko 300 do 400 metara udaljenosti od Stanice javne bezbjednosti (SJB) Brčko.

Konstatovano je da je tokom maja i juna 1992. ustrijeljen i ubijen veliki broj ljudi te da su zatočenici ispitivani i zlostavljani. Tijela ubijenih u logoru i Brčkom su pokopana u masovnoj grobnici u blizini fabrike “Bimeks”, dok su druga pobacana u rijeku Savu.

Za zločine počinjene u logoru “Luka”, MKSJ je na višegodišnje kazne zatvora osudio Jelisića i Ranka Češića, dok je Radovan Karadžić osuđen na doživotni zatvor, između ostalog, i zbog zločina u Brčkom.

Apelacioni sud u Brčkom je 2013. osudio Moniku Karan-Ilić na dvije i po godine zatvora, dok je Konstantin Simonović, nakon priznanja krivice, pred Osnovnim sudom u Brčkom osuđen na šest godina zatvora. Nepravosnažnom presudom Sud BiH je Đorđa Ristanića oslobodio optužbi za zločine u Brčkom.

Presudama u Haškom tribunalu je utvrđeno da su počinioci zločina u Brčkom bili pripadnici policijskih i srpskih paravojnih formacija te Jugoslovenske narodne armije.

Emina Dizdarević Tahmiščija