Vijest

Ruskoj organizaciji pod sankcijama EU upriličen prijem u Višegradu

8. Maja 2023.12:08
Predstavnik ruske organizacije koja je pod sankcijama Evropske unije zbog finansiranja rata u Ukrajini odao je u nedjelju u Višegradu počast vojnicima iz Rusije, a načelnik Opštine organizovao je za njega prijem.

This post is also available in: English

Odavanje počasti u Višegradu – Aleksej Alehin (desno) s načelnikom i članovima Veterana. Foto: Opština Višegrad

U Višegradu je u nedjelju, na groblju na kojem su sahranjeni ruski dobrovoljci poginuli tokom posljednjeg rata, održano okupljanje Potomaka veterana Republike Srpske i Sveruskog narodnog fronta (ONF), političke organizacije koju je pokrenuo predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin i koja je pod sankcijama Evropske unije od februara 2023. godine zbog finansiranja proruskih snaga u istočnoj Ukrajini. Pet članova ove organizacije je također na listi sankcija Unije.

Na stranici Opštine objavljeno je kako su predstavnici Fronta na čelu sa Aleksejem Alehinom posjetili Višegrad kao dio događaja u kome se prenosi moskovski “Plamen sjećanja”, simbol poginulih ruskih vojnika od Drugog svjetskog rata do posljednjih ratova. Plamen je poslan u 13 država svijeta.

Prema Telegramu Alehina, on je na čelu izvršnog odbora ove organizacije za rusku regiju Nižnji Novgorod i uključen je u prikupljanje pomoći onima na liniji fronta u ukrajinskoj regiji Donbas.

Kako je saopćeno na stranici Opštine Višegrad, Alehin je “Plamen sjećanja” predao predsjedniku Udruženja veterana Republike Srpske Zoranu Miljanoviću kod višegradskog spomen-obilježja ruskim dobrovoljcima.

Miljanović je rekao da je počastvovan što ih je “Sveruski narodni front izabrao da budu čuvari vječne vatre u Republici Srpskoj”.

“Vječni oganj će, vjerovatno, biti kod spomen-obilježja ruskim dobrovoljcima u Višegradu”, dodao je Miljanović.

Mladen Đurević, načelnik Opštine Višegrad, sastao se sa Alehinom i kazao kako su “odali počast ruskim dobrovoljcima, ali i svim srpskim borcima koji su dali život za slobodu srpskog naroda”.

On je, prije parastosa koji je služen u čast ruskim vojnicima, u zgradi Opštine organizovao prijem za predstavnike Udruženja veterana i Sveruskog narodnog fronta.

Đurević nije želio za Detektor komentarisati događaj, rekavši da se upit može poslati na adresu glasnogovornika Opštine.

Alehin i Đurević u zgradi Opštine Višegrad. Foto: Opština Višegrad

Front je politička organizacija odnosno koalicija na čelu sa Putinovom partijom Ujedinjena Rusija, a čije su članice i nekoliko drugih stranaka u ruskoj Dumi te više nevladinih organizacija.

U Službenom listu Evropske unije od 25. februara 2023. godine, stoji da je Sveruski narodni front (ONF) društveni pokret, osnovan u maju 2011. kao koalicija društveno-političkih organizacija na prijedlog tadašnjeg ruskog premijera Vladimira Putina, koji je i dalje njezin čelnik.

Prema objavi u zvaničnom dokumentu EU, cilj Fronta je uspostaviti formalne saveze između stranke Ujedinjena Rusija i brojnih ruskih nevladinih organizacija. U kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine, Front organizira društvenu kampanju “Sve za pobjedu!”, u kojoj se prikupljaju donacije u novcu i drugim vrstama pomoći “za podršku vojnim jedinicama takozvane Donecke narodne republike i Luhanske narodne republike”.

Alehin je na svom Telegram kanalu dijelio fotografiju na kojoj podržava ovu kampanju.

U EU također smatraju da se Front identificira kao vlasnik prava na žig simbola “Z”, koji se upotrebljava za iskazivanje podrške ratu protiv Ukrajine i oružanim snagama Ruske Federacije.

“Članovi ONF-a odgovorni su za organizaciju nekoliko javnih sastanaka za potporu agresivnom ratu Rusije protiv Ukrajine, na kojima se u velikoj mjeri upotrebljavao simbol ‘Z’. Stoga je ONF odgovoran za podupiranje i provedbu djelovanja i politika kojima se podrivaju i ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i nezavisnost Ukrajine”, navodi se u Službenom listu EU.

Pod sankcijama EU su i potpredsjednici glavnog sjedišta Sveruskog narodnog fronta Aleksej Komisarov, Leonid Roshal i Elena Shmeleva, načelnik izvršnog odbora Mikhail Kuznetsov, njegov zamjenik Sergej Gorbunov te Julia Belekhova, članica Predsjedničkog vijeća za civilno društvo i ljudska prava, pri kojem je članica radne grupe tog vijeća za “posebnu vojnu operaciju” u Ukrajini.

Aleksej Alehin. Foto: ONF Nižnji Novgorod, Telegram

Predstavnik Fronta Alehin, koji rukovodi organizacijom koja često djeluje u ukrajinskoj regiji Donbas okupiranoj od Rusa, prema saopćenju Opštine Višegrad, rekao je da provode akciju “Plamen sjećanja”, u kojoj uzima plamen sa vječne vatre koja se nalazi kod Groba neznanog junaka u Moskvi i odnosi ga u dijelove Ruske Federacije i u druge zemlje.

Zoran Miljanović, predsjednik Udruženja veterana Republike Srpske, poredi Front s partizanskim boračkim udruženjima koja se suprotstavljaju fašizmu.

“Što se tiče njihovog učešća u sukobima između Rusije i Ukrajine, ja to ne znam. Morate znati da medalja uvijek ima dvije strane, a ono što bih poručio jeste da nam je dosta rata i da želim i da taj sukob što prije okonča. Mi ćemo vrlo rado prihvatiti i neku od ukrajinskih organizacija koje iskažu želju da obilježe Dan pobjede nad fašizmom”, kaže Miljanović za Detektor.

Opština prenosi njegovu izjavu da je Grob neznanog junaka u Moskvi jedno od najpoštovanijih mjesta u Rusiji.

“Pripala nam je čast da dio vječne vatre donesemo u Višegrad, u Republiku Srpsku. Taj dio vječnog ognja simbolizuje jedinstvo srpskog i ruskog naroda, jedinstvo našeg sjećanja”, rekao je Alehin, prenosi se na stranici Opštine.

U saopćenju se dodaje da Sveruski narodni front, na čelu s Putinom, sprovodi patriotsku akciju “Plamen sjećanja”, koja se poklapa sa obilježavanjem 9. maja – Dana pobjede, “čija je svrha da prenese česticu vječne vatre, jednog od glavnih simbola sjećanja na poginule heroje”.

Duško Vukotić, bivši predsjednik i član Udruženja veterana Republike Srpske, kaže da Bosna i Hercegovina nije članica Evropske unije, niti u domaćim zakonima, kao i institucijama, ne postoje prepreke za saradnju s nevladinim organizacijama kao što je Sveruski narodni front.

On priželjkuje šire njegovanje pobjede na fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

“Što se tiče sankcija EU prema ONF-u, to ne bih komentarisao, ali ću vam reći da mnoge članice NATO-a, zajedno sa ruskim organizacijama, širom svijeta organizuju zajedničke događaje i obilježavanje borbe protiv fašizma. Mi ćemo se uvijek rado odazvati ovakvim događajima. Raduje nas što nas je ovakva nevladina organizacija prepoznala kao nekoga ko baštini borbu protiv fašizma”, kaže Vukotić za Detektor.

Bojan Savić, predsjednik Potomaka veterana Republike Srpske, za Detektor je kazao da nije bio na događaju u Višegradu te da ne zna kako je došlo do saradnje sa Sveruskim narodnim frontom.

Višegrad je već godinama mjesto okupljanja proruskih organizacija i bivših dobrovoljaca koji su se borili na strani Vojske Republike Srpske u posljednjem ratu. Detektor je ranije otkrio kako ovim okupljanjima prisustvuju i predstavnici Saveza dobrovoljaca Donbasa koji su uključeni u rat u Ukrajini, ali oni nakon početka ruske invazije na ovu zemlju nisu dolazili na okupljanja u Višegrad.

*Ovaj tekst je izmijenjen u dijelu “jednoj ukrajinskoj regiji Donbasa” u “koja često djeluje u ukrajinskoj regiji Donbas” kako bi precizirao da sjedište organizacije nije u Ukrajini.

Irvin Pekmez


This post is also available in: English