Vijest

Potvrđena optužnica protiv Vase Đorđevića zbog cyber kriminala

4. Maja 2023.14:18
Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Vase Đorđevića zbog krivičnog djela “računalna prevara”, a tereti se da je neovlašteno unio računalni podatak te uticao na ishod elektronske obrade podataka, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist i time drugom prouzrokuje imovinsku štetu.
Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Foto: BIRN BiH

Đorđević je optužen da je od decembra 2020. do marta 2021. godine, u stanu koji je koristio u sarajevskoj općini Novi Grad – svjestan da nema ovlaštenje vlasnika kartice za raspolaganje sredstvima na toj kartici i da na taj način sebi pribavlja protupravnu imovinsku korist, što je i htio – došao u posjed podataka bankovne kartice svoje tadašnje poslodavke.

Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, Đorđević se tereti da je putem svoje e-mail adrese raspolagao novcem s bankovne kartice svog tadašnjeg poslodavca.

“Neovlašteno je izvršio 52 transakcije na račun više internet trgovaca naručujući i plaćajući njemu poznate artikle. Na taj način je oštetio poslodavca u ukupnom iznosu od 3.871,00 konvertibilnih maraka”, stoji u saopćenju.

Kako se navodi, u optužnici je predloženo oduzimanje navedene protupravne imovinske koristi od optuženog.

Aida Trepanić