Vijesti


Svjetski dan slobode medija: Crveni alarm za novinarske slobode u BiH 3. Maja 2023. Vijest Dva dana prije prve javne rasprave povodom usvojenog Nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske koji predviđa kriminalizaciju klevete i uvrede, udruženja i društva novinara u Banjoj Luci na Svjetski dan slobode medija upozoravaju na ugroženost medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini.
Dobrovoljačka ulica: Obilježavanje odbrane Sarajeva i stradanja pripadnika JNA 3. Maja 2023. Vijest Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, delagacija iz Republike Srpske, u kojoj su bili predstavnici žrtava, odala je počast poginulim pripadnicima Jugoslovenske narodne armije (JNA), dok su sat vremena ranije na istom mjestu predstavnici “Zelenih beretki” odali počast poginulim braniteljima Bosne i Hercegovine i podsjetili na 2. maj 1992., kada su odbranjene državne institucije.
U Banovićima ekshumirani posmrtni ostaci jedne žrtve 3. Maja 2023. Vijest Nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su na mikrolokalitetu Seona, koji se nalazi u zaseoku Delići u općini Banovići, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.
Zaustaviti ponižavajuća postupanja prema izbjeglicama i migrantima: Izvještaj Human Rights Watcha 3. Maja 2023. Vijest Nasilno vraćanje izbjeglica, tražitelja azila i migranata iz Hrvatske nazad u Bosnu i Hercegovinu, bez procjene njihovih zahtjeva za utočište ili potrebe za zaštitu, postalo je redovna praksa policije kojom se krše međunarodni zakoni, navodi se u Izvještaju organizacije Human Rights Watch, kao i da bi ovakva praksa trebala prestati.
Iznošenje žalbi na presudu za zločine u Štrpcima 11. maja 3. Maja 2023. Vijest Apelaciono odjeljenje Suda BiH zakazalo je za 11. maj iznošenje žalbi na prvostepenu presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske osuđena na ukupno 91 godinu zatvora zbog zločina u Štrpcima, potvrđeno je za BIRN Bosne i Hercegovine.
Podignuta optužnica za zločine počinjene u Gradačcu i Srebreniku 3. Maja 2023. Vijest Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milana Šimića zvanog Robi i Gorana Josipovića zbog sumnje da su 1994. godine na području Gradačca i Srebrenika šest civila srpske nacionalnosti odveli na nepoznate lokacije, opljačkali i ubili.
Tužilac Branko Bjelajac oslobođen krivice za zloupotrebu položaja 28. Aprila 2023. Suđenje Okružni sud u Banjaluci danas je Branka Bjelajca, tužioca u banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu, oslobodio optužbe za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.
Zbog “proigravanja dogovora” odgođeno glasanje za gasne veze i kontrolu uvoza goriva, saopćio Konaković 28. Aprila 2023. Vijest Sjednica Vijeća ministara, koja je bila zakazana za četvrtak, 27. april, a na kojoj je najavljeno glasanje za dvije nove gasne konekcije, od kojih bi se jednom od njih mogla smanjiti zavisnost od ruskog plina, te uvođenje kontrole goriva kakvo se primjenjuje jedino u Srbiji, odgođena je zbog pada dogovora među ministrima, kazao je u četvrtak ministar vanjskih poslova.
Postupak po tužbi Davora Dragičevića protiv MUP-a RS-a zbog diskriminacije 28. Aprila 2023. Vijest U banjalučkom Osnovnom sudu počeo je postupak po tužbi Davora Dragičevića, oca Davida Dragičevića, protiv Republike Srpske zbog diskriminatorskog ponašanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.
Registar koncesija Transparency Internationala: Pričinjena značajna šteta po javne prihode 28. Aprila 2023. Vijest Transparency International u Bosni i Hercegovini predstavio je Registar koncesija s ciljem prevencije korupcije u ovoj oblasti iz kojeg je vidljivo da, zbog nedostatka kontrole i propusta nadležnih organa, brojni koncesionari ne ispunjavaju svoje obaveze, zbog čega nastaje značajna šteta po javne prihode.