Vijesti


Ensar Salčinović osuđen po sporazumu na godinu zatvora 11. Maja 2023. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je sporazum o priznanju krivice koji je Ensar Salčinović sklopio s Državnim tužilaštvom te mu je za udruživanje radi činjenja krivičnih djela i primanje dara i drugih oblika koristi izrečena jedinstvena zatvorska kazna od godinu dana i novčana od 500 maraka.
Radovanu Veljoviću potvrđeno sedam godina zatvora za silovanje u Foči 11. Maja 2023. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je kao neosnovane žalbe Državnog tužilaštva i Odbrane te potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Radovan Veljović osuđen na sedam godina zatvora za silovanje počinjeno u maju 1992. godine na području Foče.
Dujmović: Iznošenje završnih riječi početkom juna 11. Maja 2023. Suđenje Saslušanjem dodatnog svjedoka sarajevskog Kantonalnog tužilaštva u predmetu protiv bivše federalne ministrice kulture i sporta Zore Dujmović, optužene za zloupotrebu položaja, okončan je dokazni postupak i zakazano iznošenje završnih riječi.
U Srebrenici i Bratuncu ekshumirana nekompletna tijela tri žrtve 11. Maja 2023. Vijest Nekompletni posmrtni ostaci tri žrtve proteklog rata ekshumirani su danas na tri različite lokacije na području općina Bratunac i Srebrenica, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.
Šojić: Vještak prihvatio da je pogriješio u više slučajeva 10. Maja 2023. Suđenje Vještak finansijske struke je, tokom unakrsnog ispitivanja od strane optuženog direktora Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine Dragana Šojića, prihvatio da mu je za veći broj dana pogrešno konstatovao neopravdano odsustvo s posla.
Sena Hamzabegović traži naknadu izgubljenih plata u Švicarskoj 10. Maja 2023. Vijest Na pripremnom ročištu po tužbi Sene Hamzabegović protiv Bosne i Hercegovine, predloženi su dokazi u postupku koji je pokrenula radi naknade materijalne i nematerijalne štete.
Sabahudin Kajdić upućen na izdržavanje zatvorske kazne 10. Maja 2023. Vijest Sabahudin Kajdić, koji je pravosnažnom presudom Suda Bosne i Hercegovine osuđen na 12 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih 1992. na području Prijedora, upućen je na izdržavanje kazne, potvrđeno je za Detektor.
Dan pobjede nad fašizmom u Banjaluci iskorišten za pravdanje ruske invazije na Ukrajinu 9. Maja 2023. Vijest U Banjaluci je tokom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i ove godine, po uzoru na Rusiju, održan marš “Besmrtnog puka“, a njemu su uz najviše zvaničnike Republike Srpske prisustvovali ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini i ruska bajkerska grupa “Noćni vukovi”, dok su govori iskorišteni za relativizovanje ruske invazije na Ukrajinu i kritikovanje Evropske unije.
Konačna presuda Kemalu Čauševiću 26. maja 9. Maja 2023. Suđenje Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine zakazalo je za 26. maj izricanje presude bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) Kemalu Čauševiću, optuženom za pranje novca.
Bivši direktor Zavoda u Pazariću osuđen na uslovnu kaznu 8. Maja 2023. Suđenje Općinski sud u Sarajevu nepravosnažnom presudom osudio je Jasmina Ćerimagića, bivšeg direktora Zavoda Pazarić, na uslovnu kaznu od osam mjeseci zbog krivičnog djela “zloupotreba položaja i ovlaštenja”, odnosno zapošljavanja sina u ovoj instituciji.