Vijest

“Fond Memorijala” i BIRN BiH partneri u edukaciji mladih: Baza sudski utvrđenih činjenica za obrazovanje

20. Maja 2022.13:36
Javna ustanova “Fond Memorijala Kantona Sarajevo” i Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potpisali su Memorandum o partnerstvu, u okviru kojeg će se sadržaj BIRN-ove baze sudski utvrđenih činjenica ustupiti na korištenje za edukaciju učenika osnovnih i srednjih škola, ali i drugih posjetilaca objekata “Fonda Memorijala”.

This post is also available in: English

Haris Rovčanin, autor baze, na panelu “Sudski utvrđene činjenice bez mjesta u nastavnim planovima i programima”. Foto: BIRN BiH

BIRN BiH će “Fondu Memorijala” ustupiti sadržaj baze podataka sudski utvrđenih činjenica koja će biti razvijena projektu “Uspostavljanje interaktivne edukativne baze o ratu u Bosni i Hercegovini” koji finansira Fond za demokratiju Ujedinjenih nacija (UNDEF).

Cilj projekta je stvoriti izvore informacija zasnovane na činjenicama koji se mogu koristiti u obrazovne i informativne svrhe, što će doprinijeti borbi protiv dezinformacija i poboljšanju medijske pismenosti. Stoga će ova multimedijalna baza poslužiti budućim istraživačima, studentima, novinarima, ali i nastavnicima i ministarstvima obrazovanja koji iz ponuđenih obrazovnih alata mogu crpiti materijale za nastavne planove i programe, te metodologije o tome kako predavati o proteklom ratu.

Osim sadržaja baze, BIRN BiH je ustupio kompletan sadržaj videoserijala “44 – Mjeseci opsade”, koji sadrži videosvjedočanstva građana Sarajeva koji su preživjeli opsadu.

“Fond Memorijala” će koristiti multimedijalne sadržaje i prikazivati ih u skopu svojih aktivnosti i programa, odnosno prezentovati grupama osnovnih i srednjih škola, kao i ostalim posjetiocima objekata kojima upravlja.

Iskazavši zahvalnost BIRN-u BiH, Ahmed Kulanić, direktor “Fonda Memorijala”, kaže kako je siguran da će se sav sadržaj koristiti na najbolji mogući način.

“Ponosni smo što se ‘Fond Memorijala’ prepoznaje kao relevantan partner kada su u pitanju saradnje u kojima nam se povjeravaju vrijedni naučno-istraživački projekti. Mi imamo kapacitet i načine da sve materijale adekvatno prezentujemo široj javnosti, a posebno mlađim generacijama kroz prilagođene edukacije koje organizujemo”, ističe Kulanić.

Denis Džidić, izvršni direktor BIRN-a BiH, naglašava kako je razvoj multimedijalne baze sudski utvrđenih činjenica na osnovu svih presuda izrečenih u Haagu jedna od najvažnijih aktivnosti BIRN-a BiH.

“Upravo ovaj alat će omogućiti jedan novi način borbe protiv negiranja i osporavanja zločina. Nadam se da će ova baza biti korištena u edukativne svrhe i posebno u radu s mladima, a saradnja s ‘Fondom Memorijala KS-a’ će omogućiti upravo da ovaj sadržaj dođe do velikog broja učenika”, kaže on.

Međunarodne organizacije su upozorile da osnovne i srednje škole širom BiH nazaduju imenujući objekte, simbole i školske manifestacije nazivima kojima se veličaju većinske etničke grupe u određenim zajednicama ili podsjećaju na ratne događaje te kontroverzne ličnosti, dok se školske prostorije koriste za promoviranje ratnih narativa.

S druge strane, BIRN BiH je analizirao sadržaje udžbenika historije završnih razreda osnovnih škola u bh. entitetima, s fokusom na događaje uoči i tokom raspada Jugoslavije, te rata 1992.–1995. godine. Analiza pokazuje da se o ovim događajima osnovce uči različito i nerijetko ignoriraju sudski presuđene činjenice. Stoga je cilj BIRN-a BiH bio kreirati bazu koja će pomoći ministarstvima obrazovanja i nastavnicima u uvrštavanju sudski utvrđenih činjenica u nastavne planove i programe.

U periodu od aprila 2021. do marta 2023. godine, iz haških presuda prikupljat će se materijal, odnosno sudski utvrđene činjenice koje su osnov ove baze, podijeljene u deset regija – Sarajevo i okolina, Istočna Hercegovina, Zenička regija, Srednja Bosna, Dobojsko-posavska regija, Istočna Bosna, Srebrenica, Hercegovačka regija, Krajina, Bijeljinsko-zvornička regija.

Za 30. godišnjicu opsade Sarajeva, BIRN BiH je predstavio simbolično prvu regiju na panelu “Sudski utvrđene činjenice bez mjesta u nastavnim planovima i programima”, a kako je planirano, kompletna baza će biti javno dostupna do kraja ove godine.

BIRN BiH će objaviti i deset kratkih dokumentarnih filmova za svaku regiju, koji će, osim zaključaka presuda i incidenata, sadržavati i lična svjedočenja svjedoka, žrtava i preživjelih, čime se i na takav način želi pružiti podrška u borbi protiv negiranja i minimiziranja zločina i presuđenih činjenica.

Lamija Grebo


This post is also available in: English