Vijest

Zatraženo produženje mjera zabrane Nikoli Koprivici, optuženom za ratni zločin u Novoseocima

20. Maja 2022.11:41
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje mjera zabrane Nikoli Koprivici, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen u mjestu Novoseoci kod Sokoca, dok je Odbrana navela da nema razloga za daljnje produženje mjera.

Nikola Koprivica. Foto: Tužilaštvo BiH

Tužilac Ivan Matešić je tokom obrazlaganja prijedloga za produženje mjera zabrane kazao da je Tužilaštvo ranije predložilo da se pritvor ukine jer smatraju da su ovakve mjere zabrane apsolutno dovoljne u trenutnoj fazi krivičnog postupka. Dodao je da Tužilaštvo predlaže produženje mjera zabrane putovanja van granica BiH te zabrane sastajanja sa određenim osobama.

Branilac optuženog Željko Radić je naveo da nema razloga za daljnje produženje mjera zabrane jer je istraga okončana.

“Nikola Koprivica se van BiH nalazio isključivo iz ekonomskih razloga, nije se krio i on nema dvojno državljanstvo. Smatram da razlozi za produženje mjera nisu opravdani”, rekao je Radić, dodavši da je Tužilaštvo moglo poslati poziv putem međunarodne pravne pomoći, što nije učinjeno.

Tužilac Matešić je kazao da Tužilaštvo sedam godina nije znalo adresu optuženog te da su na svoj način došli do adrese.

“Smatramo da smo korektno postupali. Ne smijemo zaboraviti da se tereti kao direktni počinilac ubistva 44 osobe”, rekao je Matešić.

Koprivica se tereti da je, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u općini Sokolac, u svojstvu pripadnika Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s drugim pripadnicima VRS-a, dana 21. na 22. septembar 1992. godine učestvovao u napadu na mjesto Novoseoci na području općine Sokolac, nastanjeno stanovništvom bošnjačke nacionalnosti.

“Nakon napada, žene i djeca odvojeni su od muškaraca, a zarobljeni muškarci vojnim kamionima transportovani na smetljište na lokaciji Ivan Polje, nekoliko kilometara od mjesta Novoseoci, gdje su dovedeni na rub deponije, te strijeljani i ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja”, stoji u ranijem saopćenju Tužilaštva.

Koprivica se tereti da je lično i direktno, pucanjem iz automatskog oružja, učestvovao u ubistvima žrtava.

Na navedenoj lokaciji ubijene su 44 žrtve, od kojih je najmlađi ubijeni imao 14, a najstariji 77 godina. Tijela 43 žrtve ekshumirana su i pronađena, dok se za posmrtnim ostacima jedne žrtve još uvijek traga. Nakon počinjenog zločina, mjesna džamija je porušena, a ostaci bačeni na tijela žrtava na deponiji Ivan Polje, objašnjeno je ranije u saopćenju.

Početkom aprila ove godine Koprivica je izručen iz Kanade u Bosnu i Hercegovinu, a dva dana nakon toga određen mu je pritvor. Sud BiH je prihvatio prijedlog Državnog tužilaštva te je ukinuo pritvor Koprivici 28. aprila, dok su mu određene mjere zabrane putovanja, uz privremeno oduzimanje ličnih dokumenata, kao i zabrana sastajanja i približavanja svjedocima na udaljenost manju od 50 metara, kao i obavezno javljanje nadležnom organu.

Aida Trepanić