Vijest

Sud BiH odgodio izricanje presude Dušku Suvari

Sud Bosne i Hercegovine je izricanje prvostepene presude Dušku Suvari, optuženom za silovanje u Glamoču počinjeno 1992. godine, odgodio za 27. maj, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov branilac Slobodan Perić.

sudnica Sudnica Suda BiH. Foto: Sud BiH

Kako je rekao advokat Perić, obaviješten je da se, zbog obaveza sudija, odgađa izricanje prvostepene presude, koje je trebalo biti sutra pred Sudom BiH. Novi termin je 27. maj ove godine.

Suvara, zvani Hans, optužen je da je, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), u maju 1992. godine, u maskirnoj uniformi i naoružan, došao u kuću S-1 te je izveo napolje, a onda ju je, pod prijetnjom oružjem, natjerao da se skine i silovao, te se udaljio u nepoznatom pravcu.

Prema istoj optužnici, naoružan je ušao u kuću S-2, koju je tu zatekao sa suprugom, a onda je oštećenu izveo iz kuće, odveo je na livadu, udario je nekoliko puta i nožem porezao po leđima te silovao.

U završnoj riječi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je strogu kaznu za Duška Suvaru, ocijenivši da je dokazana njegova krivica za silovanja u Glamoču 1992. godine. S druge strane, Odbrana je zatražila da Sudsko vijeće odbije optužnicu.

Svjedočeći u svoju korist, optuženi Suvara je u martu ove godine priznao da je uradio “krivično djelo” koje se odnosi na zaštićenog svjedoka S-2, dok je negirao događaje u vezi sa svjedokom S-1.

U septembru 2020. godine počelo je suđenje u ovom predmetu, a uhapšen je 20. marta 2019. na području Banje Luke.

Emina Dizdarević Tahmiščija