Vijest

U maju statusna konferencija u predmetu Jovice Stanišića i Franka Simatovića

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) za 17. maj ove godine zakazao je statusnu konferenciju u predmetu Jovice Stanišića i Franka Simatovića, nekadašnjih zvaničnika Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, nepravosnažno osuđenih na po 12 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.
Jovica Stanišić i Franko Simatović na izricanju presude u junu 2021. godine. Foto: EPA-EFE/Piroschka van de Wouw

Kako se navodi u obavijesti predsjedavajuće Žalbenog vijeća i predsjednice MMKS-a Graciele Gatti Santana, budući da se Stanišić i Simatović do izricanja presude nalaze u pritvorskoj jedinici Ujedinjenih Nacija u Hagu, a prema Pravilniku o postupku, oni se mogu u 120 dana od posljednjeg ročišta izjasniti o pritvoru ili zdravstvenom stanju, te je u skladu s tim zakazana posljednja statusna konferencija prije izricanja konačne presude.

Mehanizam je Stanišića i Simatovića u junu prošle godine, nakon obnovljenog postupka, osudio za pomaganje i podržavanje zločina koje je počinila specijalna jedinica SDB-a na području Bosanskog Šamca, ali ih je oslobodio odgovornosti za druge zločine koje su počinile srpske jedinice na drugim mjestima u BiH i Hrvatskoj tokom ratova početkom 1990-ih. 

Oni su osuđeni na po 12 godina za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Krajem januara ove godine održana su žalbena ročišta u kojima su Odbrane zatražile da MMKS ukine kazne i presudu preinači u oslobađajuću, dok je Tužilaštvo u Hagu u odgovoru navelo da Vijeće nije pogrešno zaključilo.

Tužilaštvo je navelo da Stanišić i Simatović ne samo da su znali da su drugi učesnici imali zločinačku namjeru, nego su je i sami dijelili.

Predsjednica Mehanizma Gatti Santana je tada kazala da će presuda biti donesena u skorije vrijeme, a ranije je najavljena za juni ove godine.

Posljednja statusna konferencija u ovom predmetu održana je 19. januara ove godine.

Stanišić i Simatović su prvobitno 2013. godine oslobođeni krivice, ali je Žalbeno vijeće 2015. godine ukinulo oslobađajuću presudu, zaključivši da su napravljene ozbiljne pravne i činjenične greške. 

Ponovljeno suđenje počelo je 2017., a oni su se tokom postupka izjasnili da nisu krivi.

Emina Dizdarević Tahmiščija