Vijest

Tužilaštvo BiH uložilo žalbu na oslobađajuću presudu Đorđu Ristaniću

21. Februara 2023.10:48
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je žalbu na prvostepenu presudu Đorđu Ristaniću, koji je oslobođen optužbi da je od aprila do decembra 1992. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata na području Brčkog.
Đorđe Ristanić Foto: BIRN BiH

“Žalba je upućena zbog bitne povrede odredbi krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, kao i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Uloženom žalbom od Apelacionog vijeća Suda BiH traži se da se žalba uvaži i ukine prvostepena oslobađajuća presuda”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Đorđe Ristanić je prvostepenom presudom od septembra prošle godine oslobođen po 11 tačaka optužnice za zločin protiv čovječnosti. Vijeće je utvrdilo da se ime Ristanića spominje samo u preambuli optužnice, ali ne i u činjeničnim opisima tačaka.

Vijeće je tada utvrdilo da su gotovo svi svjedoci Tužilaštva koji su svjedočili na okolnosti dešavanja u Brčkom kazali da je nakon rušenja mostova u ovom gradu krajem aprila 1992. godine uslijedilo granatiranje, kao i hapšenja, pljačkanja te zatvaranja na različitim lokacijama. Svjedoci su, kako je navedeno, potvrdili da se napad odvijao isključivo nad civilima.

Tokom obrazlaganja presude navedeno je kako je Tužilaštvo pretpostavilo, s obzirom na razmjer počinjenih zločina, da je morao postojati i udruženi zločinački poduhvat (UZP) i da je Ristanić zbog funkcije morao biti učesnik.

“Dokazi ukazuju da Ristanić, kao predsjednik Ratnog predsjedništva, nije imao kontrolu nad dešavanjima u Brčkom u inkriminisanom periodu”, rekao je na izricanju prvostepene presude sudija Šaban Maksumić.

Optužnica u ovom predmetu potvrđena je krajem 2015., a suđenje je počelo u martu 2016. godine. Ristanić se tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Brčkog.

Emina Dizdarević Tahmiščija