Suđenje

Optuženi traži da mu se sudi u Hrvatskoj

23. Februara 2023.16:28
Okružno javno tužilaštvo zatražilo je od Okružnog suda Doboj određivanje pritvora i raspisivanje međunarodne potjernice za Antom Pavićem, optuženim za ratne zločina nad civilima u Bosanskom Brodu, dok on traži da se njegov predmet prebaci u nadležnost pravosuđa u susjednoj Hrvatskoj.
Okružni sud u Doboju. Foto: BIRN BiH

Prema navodima Tužilaštva u Doboju, optuženi izbjegava pojavljivanje pred Sudom, iako uredno prima sudske pozive u Slavonskom Brodu, gdje živi.

“Optuženi je ispitan pred Županijskim sudom u Slavonskom Brodu i upoznat je da se protiv njega vodi postupak u Bosni i Hercegovini. I dalje je nedostupan Okružnom sudu u Doboju. Dostupnost optuženog ne može se osigurati na drugi način“, kazala je tužiteljica Mersiha Mehmedagić u obrazloženju prijedloga za određivanje pritvora.

Branilac optuženog, Novak Gojković, usprotivio se takvom prijedlogu, jer Odbrana osporava da je Pavić bio na području BiH u periodu koji se navodi u optužnici.

“Danas sam se čuo sa Pavićem koji mi je rekao da traži da se suđenje prebaci u Hrvatsku“, rekao je Gojković.

Pavić je optužen da je – kao pripadnik vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u logoru na stadionu Fudbalskog kluba “Polet” i staroj zgradi policije u Bosanskom Brodu, u kojima su se nalazili zatvoreni civili srpske nacionalnosti koji nisu bili vojno organizovani niti su učestvovali u ne prijateljstvima – od aprila do septembra 1992. godine učestvovao u nanošenju povreda tjelesnog integriteta, protivzakonitom zatvaranju i silovanju.

Ukoliko Sud u Doboju donese odluku o određivanju pritvora, za optuženim Pavićem bit će raspisana međunarodna potjernica.

Arnes Grbešić