Vijest

Udruženja žrtava traže od OHR-a da Borovčaninu zabrani društveni i politički rad

14. Marta 2023.11:58
Udruženje žrtava i svjedoka genocida Bosne i Hercegovine i Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” zatražili su od Ureda visokog predstavnika (OHR) da smijeni novoizabranog predsjednika Streljačkog saveza Republike Srpske Ljubomira Borovčanina, kojeg je Haški tribunal osudio na 17 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Srebrenici, kao i da mu se trajno zabrani društveni i politički rad.
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju. Foto: ICTY

Udruženja su zatražila i smjenu Dušana Stojčića, predsjednika skupštine Streljačkog saveza RS-a, i svih odgovornih koji su učestvovali u donošenju ove, kako su naveli, “sramne odluke imenovanja ratnih zločinaca”.

Pozvali su se na izmjene Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, prema kojima će se onaj “ko dodijeli priznanje, nagradu, spomenicu, bilo kakav podsjetnik ili bilo kakvu privilegiju ili slično osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kazniti kaznom zatvora od najmanje tri godine”.

Haški tribunal je 2010. osudio Ljubomira Borovčanina, nekadašnjeg zamjenika komandanta Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, na 17 godina zatvora za pomaganje ubistava, istrebljenja i progona Bošnjaka iz Srebrenice počinjenih u julu 1995. godine.

Iz udruženja su se zahtjevom pozvali na član Streljačkog saveza RS-a prema kojem “lica koja su pravosnažno osuđena za krivična djela protiv privrede, imovine i službene dužnosti, kao i lica pravosnažno osuđena za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorišćavanja djeteta i radnje nasilja u porodici, ili prekršaja u vezi sa sportom, ne mogu vršiti funkcije ovlašćenog lica ili člana organa upravljanja Saveza”.

“Ne možete biti funkcioner u Savezu ako ste napravili prekršaj u sportu, a možete ako ste učestvovali u ubistvima preko 8.000 Bošnjaka u Srebrenici i zbog toga pravosnažno presuđeni od Međunarodnog suda”, stoji u pismu.

U pismu se dalje navodi kako će žrtve genocida stalno upućivati zahtjeve OHR-u, ali i krivične prijave nadležnim tužilaštvima, te tražiti smjene negatora i zabrane njihovog političkog i društvenog djelovanja.

Udruženja su pozvala OHR da otkloni političke opstrukcije u upisu presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u evidencije BiH, što se blokira skoro šest godina.

Podsjetili su na izvještaj Visokog predstavnika Christiana Schmidta podnesen generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija u kojem je navedeno da Tužilaštvo BiH nije procesuiralo niti jednu od desetina zaprimljenih krivičnih prijava za negiranje genocida, kao i da “slučajevi veličanja ratnih zločinaca i dalje se redovito javljaju i koče pomirenje”.

“Pozivamo Vas da poštujete mandat koji vam je povjeren i da štitite zakon i mir u BiH. Ovakvom politikom nekažnjavanja negatora zločina od strane pravosuđa u BiH i, blago rečeno, pasivnim odnosom OHR-a, stvara se klima nepovjerenja u Vas i državne institucije i stvara se atmosfera, kako kažu pravni eksperti, da ‘žrtva uzme pravdu u svoje ruke’”, navodi se u zahtjevu udruženja žrtava upućenom OHR-u.

Jasmin Begić