Vijesti


Na kolektivnoj dženazi u Potočarima ukop 50 žrtava genocida u Srebrenici 7. Jula 2022. Vijest Posmrtni ostaci 50 žrtava genocida, među kojima tri maloljetnika, bit će ukopani na ovogodišnjoj dženazi u ponedjeljak, 11. jula, u Potočarima, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
UN: Poricanje zločina znak za potencijalno nasilje 6. Jula 2022. Vijest Negiranje holokausta i genocida šteti žrtvama i onima koji su preživjeli te zločine i mogu činiti da govor mržnje napreduje na negativno zasnovanim stereotipima pojedinaca ili grupa u odnosu na njihov identitet. Poricanje zločina je također znak upozorenja na društvenu krhkost i potencijal za nasilje, navodi se u studiji Ureda specijalnog savjetnika Ujedinjenih nacija (UN) za prevenciju genocida.
Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Tri desetljeća bez optužnica za opsadu Sarajeva 5. Jula 2022. Vijest Skoro tri desetljeća Državno tužilaštvo nije podiglo optužnicu za opsadu Sarajeva i zločine nad građanima tokom proteklog rata, istaknuto je konferenciji za medije povodom promocije brošure “Sarajevo – 30 godina bez optužnice” Udruženja žrtava i svjedoka genocida.
Izložba “Srebrenica – Hronologija jednog genocida”: Sudski utvrđenim činjenicama protiv negiranja 5. Jula 2022. Vijest Jedino sredstvo borbe protiv revizionizma je stalno podsjećanje na sudski utvrđene činjenice o prošlosti, rečeno je na promociji digitalne izložbe “Srebrenica – Hronologija jednog genocida” i resursa arhivskih materijala Haškog tribunala i Mehanizma koju je u Sarajevu danas predstavio Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI).
Delegacija EU u BiH: Rad Instituta za nestale osobe važan za stabilnu budućnost 4. Jula 2022. Vijest Zamjenica šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Ekatarina Dorodnova je nakon sastanka sa članovima Kolegija direktora izrazila podršku radu Instituta za nestale osobe (INO), važnom za stabilnu budućnost zemlje, i njihovom nediskriminatornom načinu potrage i identifikacije nestalih osoba.
Ilustracije Admira Delića o genocidu u Srebrenici na izložbi u Srbiji 1. Jula 2022. Vijest Novinar i ilustrator Admir Delić, čije ilustracije o genocidu u Srebrenici svakog jedanaestog u mjesecu, ali i prvih jedanaest dana u julu, budu objavljene na društvenim mrežama, doživjet će i svoje prikazivanje na izložbi u Novom Pazaru, u Srbiji.
Nacionalistička organizacija u Srebrenici 11. jula želi prikazati film u kome se pojavljuje Ratko Mladić 1. Jula 2022. Vijest Na dan obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, nacionalistička proruska organizacija najavila je da će, nekoliko kilometara od mezarja u Potočarima, održati prikazivanje filma u kojem planiraju pustiti govor Ratka Mladića, pravosnažno osuđenog za genocid i druge zločine u julu 1995. godine.
Odbijen zahtjev Radivoja Miletića za prijevremeno puštanje na slobodu 30. Juna 2022. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu bivšeg načelnika Odjeljenja za operativno‐nastavne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Radivoja Miletića, osuđenog na 18 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici.
Kathleen Kavalec: Postaje neizvjesno da će pravda biti postignuta za preostale žrtve ratnog zločina 28. Juna 2022. Vijest Političke frakcije u Bosni i Hercegovini i dalje ometaju punu provedbu Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, dok mnoge osumnjičene osobe žive u inostranstvu i nisu dostupne vlastima BiH, što stvara potrebu za značajnim poboljšanjem regionalne saradnje kako bi ovaj problem prestao ometati rješavanje velikog broja zaostalih predmeta, rekla je šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec na predstavljanju izvještaja o procesuiranju ratnih zločina u BiH.
Sutkinja Gatti Santana nova predsjednica Međunarodnog mehanizma za krivične sudove 28. Juna 2022. Vijest Gracielu Gatti Santanu iz Urugvaja generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) imenovao je za novu predsjednicu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) na period od dvije godine, čime je ujedno postala i prva žena na ovoj funkciji.