Vijest

Zbog povlačenja optužnice obustavljen postupak protiv Mustafe Gegaja

31. Marta 2023.16:04
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine povuklo je optužnicu protiv Mustafe Gegaja, osumnjičenog za ratne zločine počinjene nad žrtvama srpske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Hrasnica, Butmir i Sokolović-Kolonija, s ciljem provođenja sveobuhvatnije istrage.
Sarajevo. Foto: BIRN BiH

Gegaj se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu referenta za bezbjednost Četvrte motorizovane brigade Armije Bosne i Hercegovine, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica.

“Kada istraga bude okončana, tužilac će donijeti tužilačku odluku u skladu sa rezultatima istrage”, navodi se u odgovoru Tužilaštva za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je za BIRN BiH da su krajem januara obaviješteni od Tužilaštva BiH da povlače uređenu optužnicu protiv Gegaja.

“Sud BiH je donio rješenje kojim se obustavlja postupak protiv Mustafe Gegaja iz razloga povlačenja optužnice Tužilaštva BiH”, navodi se u odgovoru Državnog suda.

Optuženi Gegaj se sumnjiči za krivično djelo “ratni zločin protiv civilnog stanovništva” prema krivičnom zakonu bivše Jugoslavije.

“On se tereti da je u objektima za zatvaranje na području Hrasnice, u kojem su bili nezakonito zatvoreni civili srpske nacionalnosti sa područja Hrasnice, Butmira i Sokolović-Kolonije, a među kojima su bile i žene, kao i maloljetna djevojka, lično sudjelovao u mučenju na ponižavajuće načine, teškim oblicima zlostavljanja i premlaćivanja, kao i nanošenju trajnih fizičkih i psihičkih povreda devet žrtava, koje i danas imaju posljedice od zlostavljanja”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su Gegaja priveli srednim decembra 2022. godine i nakon kriminalističke obrade predali u nadležnost Tužilaštva.

Jasmin Begić