Vijest

Sljedeće sedmice presuda Novaliću i ostalima u predmetu “Respiratori“

31. Marta 2023.16:16
Sud Bosne i Hercegovine će u srijedu, 5. aprila, izreći presudu Fadilu Novaliću i drugima, optuženima za zloupotrebu položaja i nesavjestan rad prilikom uvoza respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.
sudnica
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Dvije godine nakon početka suđenja, Državni sud će izreći presudu Novaliću, premijeru Federacije BiH, Fahrudinu Solaku, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite, Fikretu Hodžiću, vlasniku “Srebrene maline”, kao i samoj firmi, te Jelki Milićević, federalnoj ministrici finansija.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima “zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje”, dok se Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.

“Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u vezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće”, navodi se u optužnici Državnog tužilaštva.

U završnim riječima, Tužilaštvo je ocijenilo da je dokazalo odgovornost optuženih, ističući da je 10,5 miliona iz budžeta protraćeno.

Odbrane optuženih zatražile su oslobađajuću presudu.

U ponedjeljak, 3. aprila 2023. godine, zakazano je iznošenje završne riječi Odbrane Save Tepića u predmetu koji se vodi protiv njega, Duška Vujičića, Duška Maksimovića i Ilije Kurušića.

Oni su optuženi da su od maja 1992. do kraja te godine učestvovali u progonu Bošnjaka i Hrvata iz njihovih kuća na području Kotor-Varoši.

Suđenje u ovom predmetu počelo je 2014. godine, a optužnica je bila podignuta protiv sedam lica.

Postupak protiv Radeta Škorića obustavljen je zbog smrti, a Dragoslav Bojić i Radojko Keverović su također izdvojeni u poseban predmet zbog bolesti.

Na prethodnom ročištu, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je dugotrajnu kaznu zatvora za optužene.

U petak, 7. aprila 2023. godine, zakazano je iznošenje završne riječi Državnog tužilaštva u predmetu protiv jedanaestorice optuženih za zločine u prijedorskom selu Zecovi.

Za učešće u ubistvima najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti počinjenim u julu 1992. u Zecovima optuženi su Dušan Milunić, Radovan Četić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović.

Sljedeće sedmice suđenja će biti nastavljena za zločine počinjene u Vitezu, Doboju, Srebrenici, Hrasnici, Ključu i drugim mjestima.

Nermina Kuloglija-Zolj