Vijesti


Goraždani se prisjetili opsade i stradanja u svom i drugim gradovima 21. Septembra 2022. Vijest U organizaciji udruženja, gradskih vlasti i građana – izložbom ratnih fotografija, promocijom književnih i naučnih djela, te nizom drugih aktivnosti – obilježeni su dani sjećanja na oslobođenje Goražda od opsade duge 1.336 dana, ali i na stradanja stanovnika ovog grada, kao i Višegrada i Srebrenice.
Na području Konjica pronađeni posmrtni ostaci 20. Septembra 2022. Vijest Na lokalitetu Duboko Valja-Ljuta, na području općine Konjic, pronađeni su posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve za koju se ne može sa sigurnošću potvrditi da li je iz proteklog rata, rečeno je iz Instituta za nestale osobe (INO).
Zijad Padalović osuđen na sedam i po godina zatvora 16. Septembra 2022. Vijest Kantonalni sud u Mostaru osudio je Zijada Padalovića, bivšeg pripadnika Armije BiH, na sedam godina i šest mjeseci zatvora zbog zločina protiv ratnih zarobljenika počinjenog na području Konjica 1993. godine.
Potvrđena odluka suda u Republici Srpskoj kojom se bivši logoraš oslobođa troškova parničnog postupka 15. Septembra 2022. Vijest Okružni sud u Bijeljini odbio je žalbu i potvrdio prvostepeno rješenje Osnovnog suda u Zvorniku iz marta ove godine, kojim se bivši logoraš Idriz Softić oslobađa plaćanja 4.500 maraka troškova parničnog postupka, nakon što je izgubio tužbu za nadoknadu nematerijalne štete za vrijeme provedeno u logoru.
Miloš Mavrak Finansijsko vještačenje izgubljene zarade Miloša Mavraka 13. Septembra 2022. Vijest Na pripremnom ročištu po tužbi Miloša Mavraka protiv Bosne i Hercegovine zbog naknade materijalne i nematerijalne štete nastale tokom postupka nakon kojeg je oslobođen optužbi za zločine u Bileći, punomoćnik je zatražio finansijsko vještačenje, te uložio materijalne dokaze.
Milan Trišić: Krici iz sale i smrad zapaljenih tijela 13. Septembra 2022. Suđenje Na suđenju za zločine počinjene na području Bratunca 1992. godine za koje se tereti Milan Trišić, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorio je o zatvaranju, premlaćivanju i ubistvima u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”.
Šabiću suđenje za zločine u Bosanskoj Krupi onemogućilo napredovanje u službi 13. Septembra 2022. Suđenje Samir Šabić je, na ročištu u postupku u kojem je tužio državu Bosnu i Hercegovinu za naknadu štete, ustvrdio da mu je, zbog suđenja u kojem je pravosnažno oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen na području Bosanske Krupe, bilo onemogućeno napredovanje u službi iako je ispunjavao sve kriterije.
Na Igmanu ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe 12. Septembra 2022. Vijest Jedno kompletno tijelo pronađeno je na planini Igman kod Sarajeva, a pretpostavlja se da se radi o žrtvi srpske nacionalnosti koja je na području Hadžića nestala u proljeće 1993. godine, potvrdila je Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Knjiga za edukaciju o genocidu uskoro u štampi 9. Septembra 2022. Vijest Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže kako je knjiga „Bosnian genocide reader“ nastala u okviru projekta „Istina, dijalog, budućnost“, te da se radi o jednom od edukativnih materijala za doprinos ispravnom učenju, proučavanju i studiranju napada na BiH tokom devedestih godina 20. vijeka.
Preminuo haški osuđenik Radoslav Brđanin 7. Septembra 2022. Vijest Radoslav Brđanin, kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio na 30 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini, preminuo je u srijedu u Banjoj Luci, potvrđeno je iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.