Vijest

Obilježeno 30 godina od ubistava 105 civila na igralištu u Srebrenici

12. Aprila 2023.14:07
Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti žrtvama obilježena je 30. godišnjica zločina počinjenog 12. aprila 1993., kada su četiri granate ispaljene s položaja Vojske Republike Srpske (VRS) ubile 105, a ranile više od 100 bošnjačkih civila.

This post is also available in: English

Obilježavanje godišnjice zločina na igralištu u Srebrenici 1993. Foto: BIRN BiH

Hasan Hasanović bio je svjedok masakra na školskom igralištu, koji je, kako kaže, trajna trauma u njegovom životu.

“Bilo je objavljeno primirje i ja sam s drugovima došao da igram fudbala, što je bila jedinstvena prilika da se zabavimo u tada teškim vremenima za narod Srebrenice. Odjednom sam samo vidio crni dim i od šoka nisam znao za sebe. Vrisak ljudi i pozivanje u pomoć je bilo sljedeće što se sjećam. Tijela bez glava, ogromne lokve krvi bile su prizor koji je šokantan. Pobjegao sam u obližnju kuću, moji su mislili da sam mrtav”, prisjetio se Hasanović za Detektor.

Od četiri granate ispaljene s položaja VRS-a ubijeno je više od 70, a ranjeno preko 100 civila koji su se u tom trenutku nalazili na igralištima ispred osnovne i srednje škole u Srebrenici. Ukupan broj žrtava ovog zločina se povećao na 105, jer je nekolicina preminula na putu do bolnice i u bolnici, podaci su Udruženja iz Srebrenice.

Među ubijenima je i Fikreta Ibrahimović, čija je tetka Hurija Huremović danas bila među okupljenim članovima porodica žrtava.

“Ovaj dan za mene je velika žalost. Izgubila sam sestričnu čiji roditelji danas nisu mogli biti tu. Žalosno je što za života neće dočekati da se kazne odgovorni za ovaj zločin”, kazala je Huremović, koja će, dvije godine nakon gubitka sestrične, u srebreničkom genocidu izgubiti preko 50 članova uže i šire familije.

Obilježavanje godišnjice zločina počinjenog 1993. na igralištu u Srebrenici. Foto: BIRN BiH

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, kazao je da je najstrašnija činjenica da do danas niko nije odgovarao za zločin, iako se, tvrdi, znaju nalogodavci granatiranja školskog igrališta.

Nosilac obilježavanja godišnjice stradanja je Udruženje “Srebreničke majke” u saradnji sa Hamdijom Fejzićem, zamjenikom načelnika Općine Srebrenica i predsjednikom Organizacionog odbora obilježavanja genocida u Srebrenici.

“Polaganjem cvijeća u Memorijalnom centru, a zatim i na školskom igralištu, svake godine obilježavamo ovaj stravični zločin. Moram reći da je žalosno što za zločin još niko nije odgovarao i nadamo se da će jednom neko biti izveden pred lice pravde”, kazao je Fejzić za BIRN BiH.

Program obilježavanja, kojem su osim članova porodica prisustvovali i članovi Vlade Tuzlanskog kantona, Federalnog ministarstva izbjeglih i raseljenih lica i drugi, završen je postavljanjem 105 cvjetova na ogradu igrališta u znak sjećanja na ubijene 1993. godine.

Admir Muslimović


This post is also available in: English