Vijest

Hazim Fazlović pravosnažno oslobođen optužbi za zločin u Brčkom

7. Aprila 2023.13:23
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je, kao neosnovanu, žalbu Tužilaštva, te potvrdilo prvostepenu presudu kojom se Hazim Fazlović oslobađa optužbi za zločin nad ratnim zarobljenicima u Brčkom 1993. godine, saopćeno je iz Državnog suda.
Hazim Fazlović. Foto: BIRN BiH

Iz Suda BiH je saopćeno da je Fazlović  oslobođen optužbe da je, obavljajući dužnost komandanta Trećeg bataljona 108. motorizovane brigade Armije BiH, mogao znati da su pripadnici Interventne jedinice ovog bataljona 8. marta 1993., tokom borbenih dejstava u rejonu sela Boderište, zarobili 11 pripadnika Vojske Republike Srpske, te ih zlostavljali i u konačnici lišili života.

U prvostepenom postuku je zaključeno da nije dokazana komandna odgovornost Fazlovića, a teretio se optužnicom da je propustio kazniti pripadnike Interventne jedinice Trećeg bataljona koji su bili poslani u Boderište za vrijeme bobenih dejstava.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je na žalbenoj sjednici navelo da je tokom suđenja došlo do bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, kao i do pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te su zatražili osuđujuću presudu.

U odgovoru na žalbu Tužilaštva, iz Odbrane su naveli da im tokom krivičnog postupka nisu bili dozvoljeni svi dokazi, navodeći presudu prema kojoj su neposredni počinioci zločina za koji se Fazlović tereti oslobođeni odgovornosti, a da im je predmetni spis dostavljen bez tog dijela.

Postupak protiv Fazlovića je 25. oktobra 2022. razdvojen u odnosu na Admira Rizvanovića, Smajila Omerovića, Jasmina Huskanovića i Ramiza Pljakića, protiv kojih su optužbe odbijene. Odluka je donesena nakon što je Sud utvrdio da su Rizvanović, Omerović i Huskanović pravosnažno oslobođeni 1996. u postupku koji je protiv njih vođen u odsustvu. Optužba u odnosu na Pljakića je odbijena iz procesnih razloga.

Protiv ove presude nije dozvoljena žalba.

Jasmin Begić