Vijest

Raspisana međunarodna potjernica za Antom Pavićem

10. Aprila 2023.12:42
Okružni sud u Doboju odredio je pritvor i raspisao međunarodnu potjernicu za Antom Pavićem, optuženim za zločine počinjene 1992. godine nad civilima srpske nacionalnosti u Bosanskom Brodu, nakon što ponovo nije pristupio na ročište za izjašnjenje o krivici, potvrđeno je za Detektor.
Sudnica Okružnog suda u Doboju. Foto: BIRN BiH

Iz Okružnog javnog tužilaštva Doboj podnijeli su prijedlog za određivanje mjere pritvora i raspisivanje međunarodne potjernice dobojskom Okružnom sudu zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da se optuženi nalazi u drugoj državi, čiji je i državljanin, te da se krije i ne želi se odazvati na pozive suda, odnosno da se nalazi u bjekstvu od pravosudnih organa.

“Zbog nedostupnosti optuženog organima krivičnog gonjenja, nadležni sud prihvatio je prijedlog tužilaštva, te je optuženom Pavić Anti rješenjem odredio pritvor, a nakon pravosnažnosti rješenja o pritvoru 13. marta je izdao naredbu za raspisivanje međunarodne crvene potjernice koju će sprovesti Ministarstvo sigurnosti BiH – Interpol u Sarajevu”, navodi se u odgovoru Okružnog javnog tužilaštva.

Detektor je ranije pisao kako je Paviću uručen poziv za ročište koje je pred Okružnim sudom Doboj bilo zakazano za 11. januar. Njegov branilac Novak Gojković tada je rekao da je obavio telefonski razgovor s Pavićem, koji mu je kazao da se neće pojaviti pred dobojskim sudom “zbog straha od pritvora”, kao i da će tažiti suđenje u Hrvatskoj.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Doboj su istakli kako im nije dostavljen zahtjev za ustupanje krivičnog predmeta drugoj državi.

Prema navodima optužnice, Pavić se tereti da je – kao pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane u logoru na stadionu Fudbalskog kluba “Polet” i staroj zgradi policije u Bosanskom Brodu, u kojima su se nalazili zatvoreni civili srpske nacionalnosti koji nisu bili vojno organizovani niti su učestvovali u neprijateljstvima – od aprila do septembra 1992. učestvovao u nanošenju povreda tjelesnog integriteta, protivzakonitom zatvaranju i silovanju civilnih lica.

Jasmin Begić