Vijest

Sudski proces protiv Ilije Jurišića koštao Srbiju preko 280.000 KM

13. Oktobra 2020.13:03
Republika Srbija isplatila je 145.000 eura kao naknadu za boravak u beogradskom pritvoru i troškove vođenja postupka protiv Ilije Jurišića, bivšeg pripadnika policije iz Tuzle pravosnažno oslobođenog optužbi da je naredio napad na kolonu vojnika Jugoslovenske narodne armije (JNA).

This post is also available in: English

Apelacioni sud u Beogradu Izvor: Ministarstvo pravde Srbije

Ilija Jurišić tužio je Srbiju u junu 2017. radi naknade štete zbog tri i po godine provedene u pritvoru nakon hapšenja u Beogradu, gdje mu se sudilo za ratne zločine i gdje je kasnije pravosnažno oslobođen.

Apelacioni sud u Beogradu, po pravosnažnoj presudi iz septembra prošle godine, presudio je u korist Ilije Jurišića, kojem je isplaćeno oko 53.950 eura, kako je navedeno u presudi, za pretrpljenu duševnu bol zbog neosnovanog lišenja slobode.

Ilijina supruga Stoja Jurišić je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazala da se na ovaj način do neke mjere pravda ispoštovala.

“To jeste malo satisfakcije za sve one torture koje je prošao Ilija, ali nažalost, njegovo zdravlje se ne može vratiti nikakvim novčanim iznosom”, rekla je, potvrdivši da je novac isplaćen na račun Ilije Jurišića.

Veći iznos od same naknade za duševnu bol, isplaćen je i advokatskom timu Ilije Jurišića, koji je za vođenje sudskog postupka u Beogradu naplatio oko 91.000 eura. Advokat Đorđe Dozet nije želio komentarisati iznos naknade advokatskih troškova, ali je potvrdio da su presude u oba slučaja donesene i naknada već isplaćena.

Javnost u Srbiji nije zadovoljna visinom naknade koju Srbija plaća u ovakvim postupcima.

Ivana Žanić, izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo u Beogradu, za BIRN BiH je kazala da žrtve tortura i drugih slučajeva gdje su prekršena ljudska prava, dobijaju neuporedivo manje naknade kada dobiju presudu protiv Srbije.

“Srbija je za Jurišićev postupak platila izuzetno visoku naknadu, što je van svake pameti ako se uzme u obzir da žrtve torture i raznih drugih kršenja ljudskih prava, kada dobiju presudu, dobiju i naknadu od par hiljada eura. Tu je krivo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, koje podiže nepotpune i nepripremljene optužnice, a kasnije i sudovi koji ih potvrđuju. Cijenu plaćaju građani Srbije koji pune budžet, a onda se s tog budžeta, zbog takvih nakaradnih procesa, isplaćuju naknade od preko 100.000 eura”, kazala je Žanić za BIRN BiH.

S druge strane, Sinan Alić, predsjednik Fondacije “Istina pravda pomirenje”, koja prati sudske procese u vezi s područjem Tuzle i regije a koja je bila uključena i u Jurišićev sudski proces, smatra da je presuda za naknadu mizerna i sramotna.

“Sve države na Balkanu su jedno veliko zlo i služe samo za torture nad ljudima. Ilija Jurišić je torturama u Beogradu doveden skoro do smrti. Obolio je u tom pritvoru za tri i po godine, koliko je bio neosnovano zatvoren, a onda mu je dodijeljena nekakva novčana crkavica, koju sada trebamo smatrati zadovoljenjem pravde!?”, kazao je Alić za BIRN.

Jurišić je uhapšen 14. maja 2007. na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”, po međunarodnoj potjernici. Suđenje mu je počelo u februaru 2008. godine, nakon što se izjasnio da nije kriv. Brojne nevladine organizacije u BiH i regionu su isticale da optužnica i cijelo prvostepeno suđenje Jurišiću imaju “političku pozadinu”, te da bi se proces protiv njega trebao voditi u BiH, čiji je državljanin.

Apelacioni sud u Beogradu je u aprilu 2016. pravosnažno oslobodio Jurišića optužbe za ratni zločin jer nije bilo dokaza da je 1992. godine u Tuzli naredio napad na kolonu vojnika JNA.

Isti sud je u oktobru 2015. ukinuo prvostepenu presudu kojom je Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora zbog toga što je, kao dežurni starješina u Operativnom štabu Centra službi bezbjednosti (CSB) Tuzla, “neposredno” izdao naredbu za napad na kolonu JNA koja se 15. maja 1992. povlačila iz grada.

Admir Muslimović


This post is also available in: English