Vijesti


Omladinski kamp u Srebrenici: Mladi protiv poricanja i relativizacije zločina 8. Jula 2020. Vijest U Srebrenici se tokom narednih pet dana održava Omladinski kamp 2020. “Suočavanje sa prošlošću za budućnost”, u saradnji Memorijalnog centra i Centra za postkonfliktna istraživanja, čiji cilj je pružiti znanje mladima o događajima iz jula 1995. godine i osnažiti ih za borbu protiv poricanja genocida i relativizacije zločina.
Obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici ograničeno mjerama pandemije 6. Jula 2020. Vijest Nizom aktivnosti prije dženaze i ukopa žrtava 11. jula u Potočarima bit će obilježena 25. godišnjica genocida u Srebrenici, ali su planovi zbog pandemije koronavirusa doživjeli velike izmjene, rekli su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica.
Beograd: Husein Mujanović osuđen na deset godina zatvora 6. Jula 2020. Suđenje Sud u Beogradu osudio je Huseina Mujanovića na deset godina zatvora zbog premlaćivanja Srba u zatvoru kojeg je prema optužnici tokom rata vodila Armija Bosne i Hercegovine (ABiH) u blizini Sarajeva.
Nomadski spomenik posvećen žrtvama genocida ove godine u Srebrenici 3. Jula 2020. Vijest Nomadski spomenik umjetnice Aide Šehović napravljen od fildžana u koji se u znak sjećanja na žrtve genocida iz 1995. godine sipa kafa, ove godine biće postavljen u Srebrenici.
Naredne sedmice počinje suđenje Ademu Kostjerevcu, izručenom iz SAD-a 3. Jula 2020. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine iduće sedmice počinje suđenje Ademu Kostjerevcu, kojeg Tužilaštvo BiH tereti da je 1992. godine, kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), prisilio na seksualni odnos i silovao ženu srpske nacionalnosti u Zvorniku.
Vještačenje o finansijskim gubicima ribnjaka Ramiza Halilovića 3. Jula 2020. Vijest Na ročištu po tužbi Ramiza Halilovića protiv Bosne i Hercegovine, vještakinja ekonomske struke zaključila je da je njegova firma bila u gubitku 143.000 konvertibilnih maraka (KM) u periodu od 2013. do 2018. godine.
Holandija formirala komisiju za određivanje odštete porodicama ubijenih u Srebrenici 2. Jula 2020. Vijest Nakon konačne presude Vrhovnog suda Holandije po kojoj je ova zemlja djelimično odgovorna za smrt 350 muškaraca u Srebrenici u julu 1995. godine, holandska Vlada je formirala ekspertsku komisiju koja će odrediti odštetu za preživjele članove porodica, prenosi državni holandski medij NOS.
Do septembra produžen rok za izvještaje komisija o stradanju u Srebrenici i Sarajevu 1. Jula 2020. Vijest Rok za završetak izvještaja dvije komisije Vlade Republike Srpske o stradanjima u Srebrenici i Sarajevu, koji je bio predviđen do proljeća 2020. godine, produžen je do kraja septembra, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
BIRN BiH i forumZFD počinju kampanju podsjećanja na genocid u Srebrenici 30. Juna 2020. Vijest Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) i Forum Civilna mirovna služba (forumZFD), dvije organizacije koje su u BiH aktivne u oblasti tranzicijske pravde i suočavanja sa prošlošću, pokreću online kampanju povodom obilježavanja 25 godina od genocida u Srebrenici, kako bi javnost podsjetile na utvrđene sudske činjenice o zločinu u julu 1995. godine.
Mjesec arhive BIRN-a BiH o Srebrenici – Podsjećanje na žrtve genocida 30. Juna 2020. Vijest Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) tokom mjeseca jula podsjetit će na društvenim mrežama na najznačajnije tekstove o Srebrenici nastale tokom proteklih 15 godina.