Članak

Zabrinute međunarodne institucije

20. Novembra 2013.00:00
Međunarodne institucije u BiH izrazile su zabrinutost zbog puštanja na slobodu deset osoba koje su bile osuđene za ratne zločine i genocid, na kazne od 14 do 33 godine zatvora, do pokretanja novog sudskog postupka.

This post is also available in: English

“Pozivamo sve nadležne institucije u BiH da u najskorijem roku koordiniraju svoje aktivnosti u vezi sa ovim pitanjem. Također pozivamo na poduzimanje odgovarajućih mjera predostrožnosti, kako bi se osiguralo da oslobođene osobe budu dostupne sudskim organima”, rekli su i u Uredu visokog predstavnika (OHR) u BiH, kao i u OSCE-u.

I predstavnici Europske unije su istakli da kontinuirano prate razvoj događaja nakon donošenja odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu Maktouf i Damjanović, u kojoj stoji da je Sud BiH pogrešno primijenio zakon.

Po toj odluci, Sud BiH je trebao primijeniti Krivični zakon iz bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) koji je donesen 1976., a ne Krivični zakon BiH koji je usvojen 2003. godine.

Sud BiH je primijenio odluku Europskog suda za ljudska prava i donio odluku da suđenje Goranu i Zoranu Damjanoviću – koji su pušteni da se brane sa slobode – krene ispočetka.

Ustavni sud BiH, kojem je podneseno nekoliko apelacija, donio je odluku da se ukinu drugostepene presude za deset osuđenih za ratne zločine i genocid. Nakon tih odluka, Sud BiH ih je pustio da se brane sa slobode, a zakazao ročišta pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

“Osnova za eventualni nastavak pritvora ili mjera zabrane mora biti detaljno analizirana, uzimajući u obzir moguću opasnost po demokratski i pravni poredak u zemlji, kao i zaštitu svjedoka”, kazao je Andy McGuffie, glasnogovornik delegacije Europske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u BiH.

Dok poručuju iz EU da se detaljno analizira mogućnost opasnosti po demokratski i pravni poredak u zemlji, kao i zaštitu svjedoka, u Tužilaštvu BiH ne mogu reći da li će doći do prijedloga za određivanje pritvora.

Na slobodu su u ponedjeljak, 18. novembra, pušteni: Slobodan Jakovljević (28 godina zatvora), Aleksandar Radovanović (32), Branislav Medan (28), Brane Džinić (32), Milenko Trifunović (33) i Petar Mitrović (28). Oni su bili osuđeni za genocid počinjen u Srebrenici.

Zbog ratnog zločina počinjenog na području općine Jajce, osuđeni su a pušteni da se brane sa slobode: Milorad Savić (21 godina zatvora), Mirko (Špire) Pekez (14) i Mirko (Mile) Pekez (29).

Također, na slobodu je pušten i Nikola Andrun, koji je osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u logoru Gabela kod Čapljine.

Iz OHR-a i OSCE-a sugerisano je da je provođenje odluke Europskog suda za ljudska prava složen proces koji zahtijeva detaljnu analizu i intenzivnu raspravu o tehničkim aspektima procesa među nadležnim institucijama, uz učešće odgovarajućih stručnjaka.

“Utvrđenim rješenjima potrebno je pronaći pravu mjeru između potrebe zaštite prava okrivljenih i prava žrtava, uz istovremenu borbu protiv nekažnjivosti počinilaca najtežih krivičnih djela.”

Povezani članci

Erna Mačkić


This post is also available in: English