Grad: Jajce

kantonalni_novitravnik.jpg

27. Oktobra 2016.

Kantonalni sud u Novom Travniku je za petak, 28. oktobra, zakazao izricanje presude bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Jozi Lovrenoviću, optuženom za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima u Jajcu.


jajce.jpg

24. Maja 2016.

Dva svjedoka Kantonalnog tužilaštva u Travniku su optuženog Jozu Lovrenovića zvanog Cole prepoznala kao osobu koja je prednjačila u zlostavljanju zarobljenika u Policijskoj stanici Jajce.

Milan Malešević i Lazo Savanović su u Kantonalnom sudu u Novom Travniku ispričali šta su preživjeli u ljeto 1992. godine tokom 72 dana zatočeništva u Policijskoj stanici u Jajcu.

“Udarao me preko stola palicom po leđima, a onda me udarao po glavi. Uzeo mi je vjenčani prsten i sat. Sat je bacio i zgazio, i onda mi vratio. Još par puta me udario i tada su me vratili u ćeliju. Ja sam dobro prošao, jer drugi su morali jesti cigarete i vaditi sami sebi zube vješalicom”, posvjedočio je Malešević govoreći o optuženom Lovrenoviću.

Prema njegovom kazivanju, Cole ga je tukao dva puta tokom 72 dana zatočeništva, dok su svi ostali ukupno dva ili tri puta.

Jozo Lovrenović zvani Cole, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) iz Jajca, optužen je za ubistva i zlostavljanja ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili angažovani kao aktivni i rezervni policajci u Mrkonjić Gradu a zarobljeni su u zaseoku Šebezi 13. juna 1992. godine.

Prema optužnici, Lovrenović je od juna do augusta 1992. godine s vojnim policajcima u prostorije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Jajce privodio grupe zarobljenika, koje je udarao nogama, rukama, palicama, kablom, te ih kačio na vješalicu, kako bi im vadio zube, i gasio cigarete po cijelom tijelu.

Svjedok Lazo Savanović je rekao da je 13. juna 1992. godine zarobljen posljednji i doveden do grupe zarobljenika. On je kazao kako nije vidio ubistva, ali je posvjedočio o torturama u “čajnoj kuhinji”.

“Pokazao mi je drveni čiviluk i rekao da hoće zub. Ja sam se nakačio i zub se slomio. Donio sam zub, a on je rekao da želi cijeli zub. Ponovo sam se nakačio i izvadio sam ostatak zuba i korijen, ali i komad mesa. Poslije sam se onesvijestio”, ispričao je Savanović govoreći o optuženom Lovrenoviću.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. juni.