Rusija na Balkanu

10413836-e1671466752822-1280x720.jpg

19. Decembra 2022.
Nekoliko desetina muškaraca u tamnoj odjeći i sa maskama okupilo se tokom vikenda na graničnom prijelazu Jarinje, odakle su htjeli iz Srbije preći na Kosovo, ali ih je policija zaustavila. BIRN Bosne i Hercegovine identifikovao je najmanje pet krajnje desničarskih organizacija i pokreta čije su oznake bile istaknute u nedjelju.

unnamed-1280x720.jpg

11. Novembra 2022.
Kada je Rusija zbog spora sa Ukrajinom 2009. godine na nekoliko dana prekinula dotok plina, desetine hiljada domaćinstava u Bosni i Hercegovini je tokom hladne zime ostalo bez grijanja. Trinaest godina kasnije, nekoliko mjeseci od početka invazije na Ukrajinu i dok su zemlje Evropske unije napravile dovoljne zalihe za nadolazeću zimu, Bosna i Hercegovina i dalje zavisi isključivo od isporuka Rusije.


11. Novembra 2022.
Kada je Rusija zbog spora sa Ukrajinom 2009. godine na nekoliko dana prekinula dotok plina, desetine hiljada domaćinstava u Bosni i Hercegovini je tokom hladne zime ostalo bez grijanja. Trinaest godina kasnije, nakon ruske invazije na Ukrajinu, cijene plina su porasle a građani koji se griju na plin brinu se da li će ga uopšte biti dovoljno. Dok su zemlje Evropske unije napravile dovoljne zalihe za nadolazeću zimu, Bosna i Hercegovina i dalje zavisi isključivo od isporuka od Rusije. U ovoj emisiji analiziramo šta su vlasti propustile ali i šta je još uvijek moguće uraditi da se BiH oslobodi ruskog monopola na uvoz plina.


9. Septembra 2022.
Zemlje zapadne Evrope i NATO-a izražavaju sve veću zabrinutost od ruskog uticaja u BiH dok zemlja ulazi u izborni period. Najava sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i Milorada Dodika u BiH se doživljava kao direktna podrška lideru vladajuće stranke iz RS-a da dobije izbore. Uz to, Putinov režim je u posljednjoj deceniji razvio cijeli niz načina na koji može utjecati na izbore u BiH. U ovoj emisji analiziramo kako su ruske vlasti uticale na izbore širom Evrope i postoji li bojazan da bi se slično moglo ponoviti u našoj zemlji. Posebno sada kada je nakon invazije na Ukrajinu, Balkan označen kao jedna od ključnih tačaka u opasnosti od ruskog uticaja.