Rusija na Balkanu

vijece_ministara_bih-1280x853.jpg

7. Decembra 2023.
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ponovo će odučivati o prijedlogu odluke o kontroli naftnih derivata, koji donosi nove provjere uvoza po uzoru na Srbiju, koja je to učinila uz pomoć “Gazproma”, i mogla bi rezultirati skupljim gorivom. Na ovoj vrsti kontrole kakva se ne primjenjuje u Evropskoj uniji insistira Rusija, što je posljednja prepreka za ulazak BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju (STO).

zukan_helez_n1.jpeg

24. Novembra 2023.
Nakon tvrdnji da kampovi za obuku paravojnih jedinica, koji su povezani sa osobama iz Rusije, postoje u okolini Rogatice i planini Maglić, ministar odbrane Zukan Helez sada za Detektor tvrdi da takvi kampovi postoje i u nesposrednoj blizini Sarajeva, ali i dalje ne nudi konkretne dokaze. Iz Republike Srpske oštro odbacuju navode, Državno tužilaštvo je formiralo predmet, dok stručnjaci tvrde da su za ovakve izjave potrebni jasni dokazi jer usložnjavaju krizu.

DINO-1280x720.jpg

16. Novembra 2023.
Tri mjeseca od otkrića Detektora da su dvojica protjeranih ruskih diplomata sada akreditovani u Bosni i Hercegovini, domaće vlasti još nisu pronašle odgovor na ovaj potez Rusije. U intervjuu s ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem za novi Detektor magazin pitali smo ga da li zna gdje su danas ova dvojica diplomata i šta rade u BiH. Analizirali smo i šta su domaće vlasti trebale uraditi, ali i kakav sigurnosni rizik sada predstavljaju diplomate koje NATO zemlje smatraju opasnošću.

Banja_Luka-1-e1628495049666-1280x720.jpg

22. Septembra 2023.
Fond za javnu diplomatiju “Aleksandar Gorčakov”, koji se nalazi na listi sankcionisanih organizacija u Evropskoj uniji, u Bosni i Hercegovini će tokom oktobra održati konferenciju. Iako je u Evropi prepoznata kao ona koja podržava rusku invaziju na Ukrajinu, organizacija koju je osnovao bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev dobrodošla je da educira mlade na Univerzitetu u Banjoj Luci.

IMG_0228-1280x720.jpg

14. Septembra 2023.
Otkazivanjem predavanja Sergeja Baburina na Pravnom fakultetu u Sarajevu nakon pisanja medija te najavom filma o srpskim stradanjima u Sarajevsko-romanijskoj regiji i željom za još boljom saradnjom sa gradovima i općinama u Republici Srpskoj, završila je posjeta ruske delegacije koju je predvodio. Ranije je Evropsko vijeće za vanjske odnose navelo da Rusija svoje ciljeve u BiH ostvaruje podržavajući lokalne etnonacionalističke opunomoćenike.

1-1-1-e1694088376993.jpg

7. Septembra 2023.
Gradska uprava u Sarajevu ne zna da li je ruski diplomata koji je ranije protjeran iz Sjeverne Makedonije prisustvovao svečanosti koju su organizovali u maju ove godine, kao niti na koji način je mogao doći do pozivnice, naveli su u odgovoru dostavljenom nakon što je Detektor otkrio da su dvojica ruskih diplomata, protjerani iz drugih zemalja, sada akreditovani u Bosni i Hercegovini.