Članak

Pajić i ostali: Ne znaju za Dmitrovića kao upravnika

28. Decembra 2016.14:39
Svjedoci Odbrane na suđenju za zločine počinjene na području Bijeljine izjavili su da nemaju saznanja da je optuženi Petar Dmitrović bio upravnik logora u Batkoviću.

Svjedok Gojko Čekić je kazao da je, po naredbi Trećeg istočnobosanskog korpusa u Bijeljini, u septembru 1994. godine imenovan za upravnika u “Sabirnom centru” Batković.

On je izjavio da, po dokumentaciji u koju je imao uvid, među pominjanim dotadašnjim upravnicima nije bilo ime optuženog Petra Dmitrovića.

Kao svjedok Odbrane iskaz je dao i Radenko Gengo, takođe aktivno vojno lice Trećeg istočnobosanskog korpusa Bijeljina. On je naveo da je Dmitrovića upoznao u septembru 1992. godine u Bijeljini, ali da nije imao saznanja o tome da je bio upravnik u Sabirnom centru.

Prema optužnici, Dmitrović je bio upravnik logora u Batkoviću od septembra 1992. do januara 1993. godine.

On je za zločine u Batkoviću optužen sa Đokom Pajićem, Đorđem Krstićem i Ljubomirom Mišićem. Na teret im je stavljeno da, kao upravnici, zamjenici upravnika i komandiri straže, nisu spriječili ni kaznili odgovorne za izvođenje zatočenih lica, koja su udarana te psihički i fizički zlostavljana.

Na teret im je stavljeno i da nisu spriječili, odnosno da nisu kaznili odgovorne za odvođenje civila na prinudni rad.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. februar.

Snježana Stojanović