Članak

Tihić: Nisu vidjeli povrede na mladićima

29. Decembra 2016.15:11
U nastavku suđenja Dautu Tihiću pred Okružnim sudom u Bijeljini, svjedoci Odbrane izjavili su da na mladićima s područja Srebrenice nisu vidjeli povrede.

Svjedok Odbrane Branislav Gligić, koji je bio pripadnik Vojske Republike Srpske angažovan na graničnom prelazu sa Srbijom, prisjetio se da je veoma često sretao “Miluna i Zlatka kako prelaze preko mosta na drugu stranu”.

“Sjećam se da su, onog dana kada se saznalo da su zarobljeni, most prešli sa frezom, te da su odlazili u napuštena bošnjačka sela, gdje su i zarobljeni. Čuo sam da ih je zarobio Zonjo Smajlović”, kazao je Gligić.

Gligić je naveo da na razmijenjenim mladićima nije uočio tjelesne povrede i dodao da su u vrijeme ratnih dešavanja svi stanovnici Skelana imali besplatnu zdravstvenu zaštitu na području Srbije.

Tihiću, bivšem pripadniku 28. divizije Armije BiH (ABiH), na teret je stavljeno da je u selu Miholjevina (opština Srebrenica) fizički i psihički maltretirao Zlatka Vasića i Miluna Nikolića, koji je u to vrijeme bio maloljetan.

Na suđenju je saslušan i Mustafa Šaćirović, koji je u svojstvu reportera za potrebe Civilne zaštite Srebrenica u avgustu 1992. godine prisustvovao razmjeni Vasića i Nikolića.

Šaćirović je potvrdio autentičnost predočenog audio-vizuelnog snimka, istaknuvši da je njegov glas u pozadini, te da mladići koje je vidio i snimio tog dana nisu imali vidljive fizičke povrede.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. januar.

Povezani članci

Snježana Stojanović