Lice: Damjanović Goran


13. Decembra 2013.
Primjenjujući odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, Sud BiH je umanjio kaznu Zoranu i Goranu Damjanoviću za po četiri i po godine zatvora. Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva Goran Damjanović je osuđen na šest i po godina zatvora,


4. Decembra 2013.
Na obnovljenom postupku protiv Gorana i Zorana Damjanovića, optuženih za ratne zločine, Odbrane su zatražile oslobađajuće presude ili da, ako budu osuđeni, kazna bude minimalna i po zakonu bivše Jugoslavije. Tužilaštvo BiH je zatražilo zatvorsku kaznu.


20. Novembra 2013.
Ustavni sud BiH nije odlučivao da li postupci za ratne zločine zbog pogrešne primjene zakona treba u potpunosti obnoviti niti da li osuđenici na dugotrajne kazne zatvora treba da budu pušteni sa izdržavanja kazne, poručila je predsjednica ove institucije


20. Novembra 2013.
Međunarodne institucije u BiH izrazile su zabrinutost zbog puštanja na slobodu deset osoba koje su bile osuđene za ratne zločine i genocid, na kazne od 14 do 33 godine zatvora, do pokretanja novog sudskog postupka.


11. Novembra 2013.
Na sastanku strukturalnog dijaloga u Banjoj Luci, predstavnici pravosudnih institucija u BiH su razgovarali o potrebi konačnog rješenja pitanja retroaktivne primjene krivičnog zakona na suđenjima za ratne zločine.