Članak

Mešinović i ostali: Višestruki prelomi

22. Decembra 2016.13:08
U Kantonalnom sudu u Zenici, na suđenju za zločin počinjen u selu Gojakovac vještaci su utvrdili da skeletni ostaci pripadaju Jovi Saviću i da je smrt nastupila nasilno.

Na suđenju Asimu Mešinoviću, Ernardu Neslanoviću i Safetu Kovačeviću, vještakinja je kazala kako je pregledom skeletnih ostataka ustanovila da je smrt nastupila usljed višestrukih preloma kostiju, grudnog koša, ekstremiteta i karlice.

Prema riječima vještakinje Sabihe Brkić-Silajdžić povrede su nastale djelovanjem “tupine jako zamahnutog tvrdog mehaničkog sredstva, koje može biti bilo koji predmet, pesnica ili stopalo u obući”.

Brkić-Silajdžić je kazala da osoba sa ovakvim povredama nije mogla da se kreće i da je imala probleme u govoru, te da bi te povrede mogle nastupiti prilikom pada u provaliju.

Vještakinja Emira Karahasanović je rekla kako je utvrđeno da su skeletni ostaci označeni kao NN Gojakovac pripadali Jovi Saviću.

Prema optužnici, Mešinović, Neslanović i Kovačević su optuženi za mučenje civila radi iznuđivanja priznanja o nelegalnom oružju na području Nemile (općina Zenica).

Nastavak suđenja zakazan je za 17. januar.

Dženana Sivac