Rad državnih pravosudnih institucija

poljarić-e1619528955584.png

11. Maja 2021.

Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) odbila je žalbu Ureda diciplinskog tužioca (UDT) na odluku kojom je sudija Vladimir Špoljarić oslobođen odgovornosti za neprimjereno ponašanje koje šteti ugledu sudijske funkcije, te mu ukinula supenziju, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov pravni zastupnik Senad Pizović.


HalilLagumdzija.jpg

30. Aprila 2021.

Uklanjanje iz pravosuđa nosilaca funkcija koji se bave kriminalom glavni je cilj novog predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Halila Lagumdžije. Dva i pol mjeseca od imenovanja u prvom intervjuu za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine Lagumdžija je govorio o reformama u pravosuđu, objavi imovinskih kartona sudija i tužilaca, propustima u procesuiranju korupcije i ratnih zločina te imenovanjima na pravosudne funkcije kao i disciplinskim postupcima protiv rukovodilaca državnog Suda i Tužilaštva.


Ustavni-sud-1024x579.jpg

27. Aprila 2021.

Ustavni sud je usvojio apelaciju Sanela Đalića u dijelu u kom se žalio na povrijeđena ljudska i prava na suđenje u razumnom roku tokom pandemije koronavirusa, jer mu se za vrijeme provedeno u pritvoru nisu održavala ročišta u predmetu u kom je optužen za organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima “krivotvorenje isprave”, “nedozvoljeno korištenje ličnih podataka”, “zloupotreba službenog položaja” te “pranje novca”.


SudBiHRocisteFadilSolakHodzic-e1590866952775.png

23. Aprila 2021.

U želji da napravi bolje rezultate Državno tužilaštvo odlučilo je pokrenuti proces spajanja Odjela za organizovani kriminal i korupciju sa takozvanim Odjelom III i formiranja novog odsjeka za borbu protiv krijumčarenja ljudima. Ali pravni stručnjaci ukazuju da bi novi ustroj mogao dovesti samo do poboljšanja statistike Tužilaštva ali ne i stvarnih rezultata u borbi protiv korupcije.