Predmet: Maktouf Abduladhim

maktouf.jpg

8. Juna 2016.

Abduladhim Maktouf se uskoro vraća u BiH i tužio je državu da mu nadoknadi 200.000 KM zbog nezakonitog zatvaranja.

Maktoufov branilac Adil Lozo potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) BiH da je Maktoufova trogodišnja kazna na koju je osuđen za ratne zločine u Travniku brisana iz evidencije te da mu je odobren stalni boravak u BiH.

Maktoufu je, u skladu sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava u martu 2015. godine, kazna smanjena sa pet na tri godine zatvora. Međutim, odluka je donesena nakon što je Maktouf već odslužio pet godina zatvora.

“Podnijeli smo tužbu za naknadu štete i očekujemo da će je sud prihvatiti. Tražimo naknadu za dvije godine koje je nezakonito proveo u zatvoru“, kazao je Lozo.

On je precizirao da je tužbom zatražena odšteta od 200.000 KM.

Za sutra je po ovoj tužbi zakazano ročište pred Sudom BiH. Maktouf je tražio odgađanje ročišta dok se ne vrati u BiH, za oko mjesec dana.

“On će se vratiti u BiH nakon Bajramskih praznika“, kazao je Lozo.

Maktoufu, koji je rođen u Iraku, oduzeto je državljanstvo BiH nakon što je osuđen za ratne zločine 2006. godine i on se nastanio u Maleziji.

Lozo objašnjava da je Sud BiH prije pola godine naložio brisanje Maktoufa iz kaznene evidencije, nakon čega mu je odobren stalni boravak u BiH.

“Njemu je odobren stalni boravak u skladu sa međunarodnim konvencijama. On ovdje ima suprugu, ima četvoro djece“, istakao je Lozo.

Maktouf je 2006. proglašen krivim da je 1993. godine pomogao pripadnicima jedinice “El Mudžahid“ u nezakonitom hapšenju i otmici civila hrvatske nacionalnosti u Travniku. On je prva osoba kojoj je pred Sudom BiH suđeno za ratne zločine.

Nakon te presude, Maktouf se žalio Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog pogrešne primjene zakona. Sud je njegovu apelaciju prihvatio i uslijedilo je smanjenje kazni nizu osuđenika za ratne zločine.25. Februara 2015.

Iznoseći žalbe na presudu za zločine počinjene na području Travnika, Odbrana Abduladhima Maktoufa zatražila je od Apelacionog vijeća Suda BiH da optuženom smanji kaznu s pet na jednu godinu zatvora.1. Jula 2014.

Obnovljeno suđenje Abduladhimu Maktoufu, koji se pet godina nakon deportacije vratio u BiH, a tereti se za zločine počinjene u Travniku, počinje u petak, 4. jula, saopćilo je Sudsko vijeće na statusnoj konferenciji.