Članak

Dželetović: Od udaraca modar kao tinta

21. Decembra 2016.16:56
U Okružnom sudu u Trebinju počelo je suđenje Nenadu Dželetoviću za ratni zločin počinjen u Bileći.

Dželetović je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), neutvrđenog datuma u junu 1992. godine u podrumu bilećke kasarne “Moše Pijade” udarao i maltretirao civila Ivicu Puljića.

Oštećeni Ivica Puljić je kazao da je 8. juna 1992. iz mjesta Brštanik (opština Stolac) kamionom VRS-a odvezen u Nevesinje, pa u Bileću, gdje je ostao do razmjene 18. augusta iste godine.

Kad su ih uhvatili u Brštaniku, kako je svjedok rekao, pripadnici VRS-a su ih tukli šakama. Dodao je da su ih tukli i kada je doveden u bileću kasarnu, gdje su uslovi bili “nenormalni”.

“Mokrili smo u neke kante. Hrana je bila smrdljiva. Imali smo proliv. Jednom su uletjeli u podrum, a mi smo sjedili i ruke su nam bile iza leđa. Počeo je da me udara. Udario me je 18 puta. Znam to jer sam brojao. Psovao mi je majku ustašku i ja sam tek tada jednom jauknuo”, kazao je Puljić.

Na upit ko ga je tukao, svjedok je kazao da tada nije znao a da mu je kasnije prijatelj Dane Puljić rekao da je to bio Dželetović jer ga poznaje sa fakulteta.

Puljić je pojasnio da ga je udarao otprilike petnaestak minuta, te da ne zna zašto je udarao baš njega.

Svjedok nije mogao da prepozna Dželetović jer je “prošlo dugo vremena”, ali se sjeća da je bio “fin, crn dečko”.

Puljić nije mogao da potvrdi da li je Dželetović bio naoružan jer “je bio pognute glave i nije smio da gleda”.

Na pitanje Odbrane kako to da 18 udaraca traje petnaestak minuta, Puljić je odgovorio da je između udaraca bilo psovki i da su stražari među sobom pričali.

“Stajao je iznad mene, udarao me po vratu, ramenima, zatioku… Udarao me je dugom, crnom, gumenom palicom”, kazao je Puljić, pojasnivši da su ih stražari i prije tukli tim palicama.

Odgovarajući na pitanje da li zna kakve je povrede zadobio nakon udaraca, svjedok je rekao da je imao podlive, ali da nije mogao vidjeti to jer su povrede bile pozadi.

“Ne znam da li je bilo krvi, ali koža je letjela. Ljudi su mi rekli da su se stvorili podlivi. Nisam se mogao ispraviti od bolova. Smirilo se to za petnaestak dana, ali me je stalno boljelo”, rekao je Puljć.

Dodao je da je nakon razmjene otišao u bolnicu u Zagreb, gdje su mu kazali da je kao posljedicu udaraca dobio trombozu.

Svjedok Dano Perutina kazao je da je bio na metar od Puljića u podrumu kada ga je Dželetović tukao.

“Na svako otvaranje vrata mi smo morali sageti glavu i staviti ruke iza leđa. Ivica je tada dobio dvadesetak udaraca. Sve je trajalo petnaestak minuta. Bio je modar ko tinta. Dželetović mu je psovao majku ustašku i pitao zašto ne jauče i zašto ne pada”, kazao je Perutina, objasnivši da je Dželetović bio u vojnoj uniformi ali da ne zna da li je bio naoružan.

Perutina je rekao da mu je Dželetovića pokazao Dane Puljić, kada su premješteni na sprat.

Nikolija Bjelica