Suđenje

Memić i ostali: Suđenje počinje početkom decembra

23. Oktobra 2023.13:05
Početak suđenja bivšem načelniku opštine Ilidža Senaidu Memiću i još petoro zaposlenih u ovoj instituciji, koji se terete za zloupotrebu položaja u građevinskim poslovima, zakazan je za 4. decembar.


Senaid Memić s braniocem Nerminom Mulalićem. Foto: BIRN BiH

Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu održano je predpretresno ročište na kojem je razmatrana dinamika suđenja, kao i nedostavljanje svih dokaza Odbranama u postupku protiv Memića, Ljiljane Eterović, stručne savjetnice za pravne poslove u Službi za prostorno uređenje, Adnana Ćenanovića i Azre Mulaosmanović, stručnih saradnika za poslove urbanizma, te Amira Arnautovića i Sanje Čizmedžić, građevinskih inspektora.

Tužiteljica Željka Radovanović Sokić kazala je da Odbranama nisu dostavljeni svi dokazi jer su originali upućeni u Vrhovni sud Federacije BiH zbog odlučivanja po žalbama u povezanom postupku. Ona je napomenula da su neke Odbrane izvršile uvid u spis.

Memićev branilac Nermin Mulalić kazao je da, iako njegov branjenik želi da suđenje bude što ekspeditivnije, smatra da bi Odbrane trebalo da imaju uvid u cjelokupne dokaze prije početka suđenja.

“Za izvođenje dokaza morao bi biti preduslov da Odbrane imaju sve dokaze“, kazao je Mulalić.

On je naveo da nemaju sve iskaze od 38 predloženih svjedoka Tužilaštva. I druge Odbrane ocijenile su da bi bilo povrijeđeno pravo na odbranu ukoliko im ne bi bili dostavljeni svi dokazi prije suđenja. Tužiteljica Radovanović Sokić i predsjedavajuća Vijeća Adisa Zagiragić takođe su bile saglasne da cjelokupni dokazi moraju biti dostupni Odbranama.

“Mada je za mene neprihvatljivo da ti originali kruže sudovima, a da kopiju nema Tužilaštvo“, kazala je Zahiragić.

Ona je, u skladu s raspoloživošću sudnica, početak suđenja zakazala za 4. decembar, izražavajući nadu da će do tada biti odlučeno u Vrhovnom sudu i dokazi vraćeni.

Tužilaštvo je dostavilo plan izvođenja dokaza, prema kojem će za saslušanje svjedoka, vještaka i izvođenje materijalnih dokaza okvirno biti potrebno 30 sati.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je u julu. Memiću i ostalima na teret je stavljeno da su od 2015. do 2017. godine, suprotno Regulacionom planu i propisima, omogućili investoru stambeno-poslovnog objekta “Panamera“ izgradnju sedam spratova, iako su prvobitno bila odobrena četiri.

Prema optužnici, Eterović, Ćenanović i Mulaosmanović su u svojstvu službenika Službe za prostorno uređenje postupali po uputama Memića, te sačinjavali nezakonite dozvole koje je on u konačnici potpisivao, dok su građevinski inspektori Arnautović i Čizmedžić propustili izvršiti kontrolu građevinskih i urbanističkih rješenja koja su morala biti oglašena ništavnim.

U optužnici se navodi da je slično povećavanje broja spratova bilo i sa investitorom “Malak Group“, koji su gradili hotel. Optuženima je na teret stavljeno da su vlasniku ugostiteljske radnje Bistro “Brajlović“ na Ilidži omogućili nezakonitu izgradnju i korištenje parking prostora u pojasu rijeke Željeznice neposredno uz ugostiteljski objekat, i to mimo propisa zaštite od štetnog djelovanja voda.

Marija Taušan