Vijest

Nakon oslobađajuće presude za genocid, zatraženo više od 20.000 KM naknade

17. Oktobra 2023.16:11
Na ročištu po tužbi protiv Bosne i Hercegovine za naknadu nematerijalne štete nastale postupkom u kojem je oslobođen optužbi za genocid u Srebrenici, punomoćnik Branimira Tešića je kazao da je osnovan tužbeni zahtjev od 22.000 KM, dok je Državno pravobranilaštvo zatražilo da se ovaj zahtjev u cijelosti odbije.
Branimir Tešić. Foto: BIRN BiH

Vještak neuropsihijatar Petko Grubač je, iznoseći nalaz i mišljenje, kazao da je kod Branimira Tešića strah i psihičke patnje, kao i stresno reagovanje, bilo jakog intenziteta u trajanju od pet dana, dok su srednje i laki intenzitet naizmječno trajali šest mjeseci. 

On je rekao da ostaje kod zaključka da je umanjena životna sposobnost bila 10 posto, dok je zbog dijabetesa i karcinoma umanjena aktivnost za 50 posto. 

“Strah vezan za pritvor je teško odvojiti od duševnih patnji i praktično je sastavni dio preživljenih duševnih patnji”, naveo je Grubač.

Odgovarajući na pitanja pomoćnice pravobranioca BiH Nađe Hozić, vještak je naveo da je imao uvid u njegov zdravstveni karton i da je gledao određeni vremenski period, pojasnivši da su ranije Tešićeve dijagnoze mogle biti jedan od razloga za pojavu dijabetesa i karcinoma.

Hozić je prigovorila nalazu vještaka jer smatra da je nepotpun i nije bio upoznat s ranijim zdravstvenim stanjem tužitelja, prije pritvora.

Sud BiH je prošle godine, u nedostatku dokaza, uz Tešića, pravosnažno oslobodio Miodraga Josipovića, Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića optužbi za učešće u djelimičnom istrebljenju bošnjačkog stanovništva Istočne Bosne, o čemu je BIRN BiH ranije pisao. Tešić je, prema optužnici, postupao u svojstvu zamjenika komandira Policijske stanice u Bratuncu.

Svjedočeći u svoju korist, Tešić je opisao trenutak kada je uhapšen i nakon toga pritvoren. S obzirom na to da je cijeli radni vijek proveo u policiji na različitim pozicijama, kada je bio na kriminalističkoj obradi, rekao je da se osjećao poniženo, osramoćeno i uvrijeđeno.

Naveo je da mu se pogoršalo zdravstveno stanje i da mu je u pritvoru dijagnosticiran dijabetes, od kojeg je za tri dana smršao šest do sedam kilograma.

“U pritvoru sam bio skoro 100 dana. Za to vrijeme mi je pružana medicinska pomoć”, naveo je Tešić i dodao da po izlasku nije dobio medicinske nalaze, osim spiska lijekova koje koristi. 

Kazao je da posjeduje dvojno državljanstvo i da je za vrijeme kućnog pritvora boravio u Bratuncu, te mu nije bilo zabranjeno da ga posjećuje porodica.

Punomoćnik Danilo Mrkaljević je prezicirao tužbeni zahtjev i kazao da on sada iznosi 22.000 KM. 

“Iz svih dokaza Sud se može uvjeriti da je i ovako preciziran tužbeni zahtjev u cijelosti osnovan. Pokazali su se tačnim svi navodi tužbe iz kojih se vidi da ,usljed oslobađajuće presude u krivičnom postupku, nisu osnovani razlozi pritvora i izrečenih mjera zabrane .(…) Smatramo da tužbeni zahtjev treba usvojiti”, naveo je Mrkaljević u završnoj riječi.

Hozić je u završnoj riječi kazala da nisu dokazani navodi tužbe, da je zahtjev nejasan i da je tužitelj, s obzirom na to da je bio 98 dana u pritvoru, imao pravo na novčanu satisfakciju. 

“Tužena smatra da ovaj sud ne može pokloniti vjeru vještaku, niti može prihvatiti kriterije umanjenja opšte životne sposobnosti, duševne boli”, dodala je Hozić i predložila da se zahtjev odbije u cijelosti.

Sud će odluku po Tešićevoj tužbi donijeti naknadno. 

Emina Dizdarević Tahmiščija