Vijest

U Višegradu ekshumirani posmrtni ostaci najmanje pet osoba

20. Oktobra 2023.15:49
U opštini Višegrad, na lokalitetu Okoliša, pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci žrtava nestalih u proteklom ratu, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

This post is also available in: English

Ekshumacija u Višegradu. Foto: Tužilaštvo BiH

Kako se navodi u saopštenju, na ovoj lokaciji su pronađeni posmrtni ostaci najmanje pet lica, a potraga se nastavlja. Istražiteljica iz Posebnog odjela za ratne zločine nalazi se na terenu i, po nalogu postupajućeg tužioca, a uz naredbu Državnog suda, koordinira rad svih službenih lica koja učestvuju u procesu ekshumacije i traženja nestalih lica.

Na ekshumaciji su prisutni stalni sudski vještak-patolog, predstavnik Instituta za nestale osobe BiH (INO BiH), potrebni radnici i mehanizacija, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a lokaciju osiguravaju policijski službenici Policijske stanice Višegrad.

Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci će zbog daljnje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta putem DNK analize biti prebačeni u Gradsko groblje “Miljevići“ u Istočnom Sarajevu.

Emza Fazlić, glasnogovornica INO-a BiH pojašnjava da se ne može sa sigurnošću utvrditi o kojoj se nacionalnosti radi, ali da će se utvrđivati DNK analizom.

“Ono što se zasigurno može reći jeste da se radi o žrtvama koje su na tom području nestale 1992. godine. Uz žrtve je pronađeno i nešto odjeće, a prema riječima patologa koji se nalazi na mjestu ekshumacije, radi se o posmrtnim ostacima ženskih osoba”, kazala je Fazlić i dodala da će ekshumacija biti nastavljena u ponedjeljak.

Prema saopštenju Tužilaštva, u ovom predmetu se do informacija i saznanja o lokaciji na kojoj se nalaze posmrtni ostaci došlo zajedničkim i koordiniranim radom Tužilaštva, SIPA-e i INO-a BiH.

Aida Trepanić


This post is also available in: English