Suđenje

Cikotić: Krajem oktobra završna riječ Tužilaštva

17. Oktobra 2023.17:12
Saslušanjem dva svjedoka i ulaganjem više desetina materijalnih dokaza, Odbrana bivšeg ministra odbrane BiH Selme Cikotića, optuženog za zloupotrebu položaja, okončala je dokazni postupak, te je završna riječ Državnog tužilaštva zakazana za kraj oktobra.
Selmo Cikotić. Foto: BIRN BiH

Svjedok Fadil Bihorac ispričao je da je zaposlen u Sektoru za obavještajno-sigurnosne poslove u Ministarstvu odbrane te da je bio imenovan u tim koji je bio zadužen za provođenje ugovora s hrvatskom firmom “Scout”.

Naveo je kako je taj proces pratio niz problema, prije svega problem neadekvatno uređene finansijske dokumentacije.

“Znam da je ta dokumentacija čuvana nepropisno u Sektoru za logistiku, Sektoru finansija, ma svuda. Mi nismo mogli zaključiti da li je uplaćen iznos iz ugovora”, kazao je svjedok.

Prema njegovim riječima, tadašnji ministar Nikola Radovanović donio je odluku o prekidu isporuke robe “Scoutu”.

“Nakon toga stigla je tužba od njih, nakon čega je napravljen tim i rečeno nam je da postupamo po ugovoru”, objasnio je svjedok te dodao da je ministar njega ovlastio za komunikaciju s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvom BiH.

Svjedok je ispričao kako je Mario Šego iz Sektora za logistiku pravio spiskove naoružanja koje treba isporučiti te da nije osigurao valjanu dokumentaciju, kao i da je Šego, mimo procedura, radio anekse na postojeće ugovore. Rekao je kako su Šego i Dalibor Perić pravili spiskove u vezi s uništavanjem viška naoružanja, koje su dostavljali ministru, ali da na tim spiskovima nije bilo sredstava koja su predmet prodaje “Scoutu”.

“Ministarstvo je trebalo obavijestiti “Scout” da su ta sredstva nestabilna i da se moraju uništiti, ali nemam informacija da se to desilo”, naveo je svjedok.

Dolaskom Marine Pendeš na mjesto ministrice odbrane BiH, Bihorac je smijenjen iz tima, zbog toga, kako je kazao, što je dio dokumentacije predao SIPA-i i Tužilaštvu BiH.

Nakon toga, inspektor SIPA-e Spasoje Škiljević je sklonjen s predmeta “Scout”, a svjedok je, kako je rekao, nastavio da komunicira sa SIPA-om, Tužilaštvom te predstavnicima “Scouta”, te su mu jedne prilike predstavnici zagrebačke firme pokazali spisak s imenima lica iz Ministarstva odbrane BiH kojima su dali novac, kako bi im omogućili da realizuju ugovor o prodaji oružja.

Odbranu je zanimalo da li je na spisku bilo ime optuženog Cikotića, što je svjedok negirao.

Sa inspektorom SIPA-e Škiljevićem, kako je kazao, otišao je kod tadašnjeg glavnog tužioca Gorana Salihovića, kojem je ispričao sve što je znao i pokazao spisak.

“Salihović je pitao hoćemo li svjedočiti, i ja sam rekao da hoćemo, samo da mi jave kada”, kazao je svjedok te dodao kako ga niko nije zvao, osim što ga je izvjesni Alehandro iz “Scouta” nazvao i rekao mu “da ih je prodao”, da su ga zvali i prijetili mu “da će on biti uhapšen”.

Svjedok je naveo kako ga je Dalibor Rašević, šef Odjela za privredni kriminal u SIPA-i, zvao te tražio da im pomogne oko selekcije dokumentacije, te da je tada Raševiću pokazao spisak i kazao nova saznanja.

“Nakon dva dana me nazvao i rekao da o tome šutim, da nije vrijeme za to”, prisjetio se svjedok razgovora s Raševićem.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Mladen Furtula suočio je Bihorca sa izjavom koju je dao u Tužilaštvu, gdje je govorio o sastajanju s predstavnicima “Scouta”, što je svjedok potvrdio te naveo kako ga to u sudnici Odbrana nije pitala.

Optužnica tereti Cikotića da je u periodu od 2009. do 2011. godine – u dogovoru s drugim licima, s ciljem pribavljanja koristi – iskoristio službeni položaj i pogodovao firmi “Scout” iz Zagreba.

Kako se navodi, Cikotić je, protivno Sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba, te četiri rješenja o isporuci municije. Prema optužnici, on je zaključio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključene 2003. i 2004. godine.

Drugi svjedok Odbrane Muriz Čelik rekao je da je zaposlen na poziciji šefa pisarnice i arhive u Ministarstvu odbrane BiH.

On je naveo kako zna da su ti ugovori postojali još u entitetskim ministarstvima odbrane, koje je naslijedilo Ministarstvo odbrane BiH nakon integracije, te da su svi poslovi vođeni u Sektoru za logistiku.

Kako je kazao svjedok, predmet “Scout” nikada nije arhiviran.

“On je svake godine bio na listi, ali uvijek je dolazila odluka da je to aktivan predmet i da se ne arhivira. Meni nikada nije predat, niti je arhiviran, znam da ga je izuzela SIPA”, rekao je svjedok.

Za 31. oktobar zakazano je iznošenje završne riječi Tužilaštva.

Selma Boračić Mršo