Vijest

Naredne sedmice iznošenje žalbe na presudu za zločine u Kalinoviku

20. Oktobra 2023.17:00
U Državnom sudu je naredne sedmice zakazano ročište na kojem će Tužilaštvo Bosne i Hercegovine iznijeti žalbu na prvostepenu presudu kojom je Ramiz Dreković oslobođen optužbi za zločine na području Kalinovika 1995. godine.
Sudnica Suda BiH. Foto: Sud BiH

Optužnica tereti Drekovića da je – od 21. maja do 7. juna 1995. artiljerijskim jedinicama Četvrtog korpusa Armije Bosne i Hercegovine u mjestu Bjelimići u općini Konjic – naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku. Artiljerijske jedinice su, prema optužnici, izvele tri napada, ispalivši projektile velike razorne moći, a žalbena sjednica je zakazana za četvrtak, 26. septembar.

Nastavak iznošenja završnih riječi odbrana u predmetu Balaban Ranko i ostali, koji su optuženi za zločine počinjene u Bosanskom Novom, zakazan je za srijedu, 25. decembra. Pored Balabana, u ovome predmetu optuženi su Nikola Reljić, Dragan Baltić, Ranko Baltić, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ratko Goronja, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab.

Na teret im je stavljen progon nesrpskog stanovništva – ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Oni su, prema optužnici, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija, u junu 1992. godine ubili 24 osobe u Alićima i Ekićima.

Isti dan je planirano da Odbrana Ranka Draškića, kojem se sa Savom Manojlovićem sudi za zločine počinjene na području Ilijaša, iznese završnu riječ.

Draškić i Manojlović su optuženi da su, u svojstvu pripadnika Interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade VRS-a, 5. juna učestvovali u napadu na Lješevo i ubistvima 20 civila. Dodaje se da je oko 100 muškaraca, žena i djece odvedeno u Podlugove.

Sljedeće sedmice će biti nastavljena suđenja za zločine počinjene i u drugim gradovima.

Jasmin Begić