vijesti

Zatražen pritvor za Almira Sarajlića zbog opasnosti od bjekstva

30. Oktobra 2023.15:39
Nakon što je uhapšen na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, Tužilaštvo je zatražilo određivanje pritvora za Almira Sarajlića, koji je nepravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina protiv ratnih zarobljenika na području Viteza.
Almir Sarajlić. Foto: BIRN BiH

Tužilac Ahmed Mešić je naveo da je Tužilaštvo 17. oktobra 2023. godine podnijelo Sudu prijedlog za određivanje pritvora za nepravosnažno osuđenog Almira Sarajlića zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke.

Tužilaštvo je imalo informaciju da se Sarajlić sprema da napusti BiH, čime bi postao nedostupan Sudu i onemogućilo bi se njegovo procesuiranje, rečeno je na ročištu za određivanje pritvora. Nakon što je prijedlog zaprimljen, obaviješteni su Odbrana i optuženi da je ročište zakazano za 23. oktobar.

“Sud je izdao naredbu Graničnoj policiji i isti je zadržan u subotu nakon što je pokušao da napusti BiH i odleti u Tursku”, obrazložio je Mešić, pojasnivši da je optuženi 21. oktobra krenuo da napusti državu.

Njemu je određen pritvor, ali je ukinut, rekao je tužilac na ročištu.

Sredinom septembra ove godine, Sarajlić je prvostepenom presudom osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina protiv ratnih zarobljenika na području Viteza. Sudsko vijeće je Sarajlića proglasilo krivim za ubistva 12 zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjena 22. decembra 1993., a optužbi je oslobodilo bivše komandante i pripadnike 325. brigade Armije BiH – Ibrahima Purića, Ibrahima Tarahiju, Nijaza Sivru, Rušita Nurkovića, Sadika i Šaćira Omanovića te Kasima Kavazovića.

“Postoji opasnost od bjekstva, već je pokušavao otputovati u Tursku. Iako ne posjeduje državljanstvo Turske, znamo da Turska ne postupa po zamolnicama, kao što smo imali priliku vidjeti u slučaju Sakiba Mahmuljina”, naveo je tužilac Mešić.

Govoreći o drugom razlogu za pritvor, tužilac je kazao da je u prijedlogu obrazložen kompletan historijat u odnosu na uticaj na zaštićenog svjedoka K-3 i da postoji novi uticaj nakon objavljivanja prvostepene presude.

Mešić smatra da niti jedna druga mjera nije adekvatna i proporcionalna.

Prije početka ročišta, Sarajlićev advokat Nermin Vila je imao primjedbu sa sastav Sudskog vijeća smatrajući da samo postupajuće vijeće može odlučivati u ovom slučaju. Kako je rekao, Tužilaštvo nakon izricanja presude nema nadležnosti za predlaganje mjera. Ovaj prijedlog je, zbog hitnosti predmeta, odbačen.

Vila je naveo da Sarajlić godinama nije imao nikakve mjere zabrana, dodavši da je nesporno da je htio da ode kako bi provjerio svoje zdravstveno stanje i da mu je rekao da je htio da dobije lijekove kako bi mogao izdržati do pravosnažnosti presude.

“Odbrana ne bježi od toga da se preda pasoš, lična karta, da ostane u svojoj kući do okončanja postupka”, naveo je Vila, a s ovim prijedlogom se složio i Sarajlić, kazavši da je u teškoj zdravstvenoj situaciji.

Tužilac je rekao da kućni pritvor i oduzimanje dokumenata nije dovoljno zbog “poroznosti granica”. Vila je dodao da je Sarajlić krenuo na aerodrom, gdje postoje četiri vrste kontrole i da “nije otišao da gleda ‘poroznost’ granica”.

Sud će odluku o pritvoru donijeti naknadno.

Emina Dizdarević Tahmiščija