Vijest

Kajmaković: Predstavljena kao kontakt-osoba sa EUROPOL-om i tužilaštvima

31. Oktobra 2023.16:13
Tužiteljica iz Mostara Sabina Beganović izjavila je u nastavku disciplinskog postupka da je na sastanku u Sarajevu suspendovana tužiteljica Diana Kajmaković bila predstavljena kao kontakt-osoba sa EUROPOL-om i tužilaštvima za predmete u vezi sa aplikacijama Sky i Anom.

Diana Kajmaković. Foto: BIRN BiH

Beganović, zamjenica glavnog tužioca Hercegovačko-neretvanskog kantona, kazala je da je bila određena kao predstavnik ove institucije na sastanku koji je održan 26. aprila 2022. u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Navela je da je sastanak vodio tadašnji v.d. glavnog tužioca Milanko Kajganić.

“Kajmaković je govorila na temu informacija iz aplikacija, o međunarodnoj pravnoj pomoći… Tužitelj Kajganić je predstavio kao kontakt osobu sa EUROPOL-om i tužilaštvima”, rekla je svjedokinja.

Prema njenim riječima, osim Kajganića i Kajmaković, na sastanku je bio i tužilac Dubravko Čampara. Navela je da je razgovarano o načinima kako informacije iz aplikacija Sky i Anom mogu biti korištene u postupcima.

Kajmaković se disciplinskom tužbom tereti za korištenje funkcije tužioca radi pribavljanja koristi, miješanje u rad tužilaca, ponašanje koje šteti ugledu funkcije, kao i zbog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet.

Na poziv Kajmaković, na ročištu je saslušan i Sahudin Tatlić, koji radi kao upisničar u Tužilaštvu BiH i koji je zadužen za uvođenje predmeta u TCMS (sistem za automatsko upravljanje predmetima u tužilaštvima). On je naveo da je početkom 2022. formiran tužilački tim za rad na predmetima u vezi sa aplikacijama Sky i Anom, a da je Kajmaković bila na njegovom čelu.

Tatlić je kazao da je prilikom uvođenja tih predmeta policijski izvještaj prvo prosljeđivan Kajmaković na upoznavanje.

“Bilo je – čini mi se da je bila i odluka – da sve ide Diani na upoznavanje u vezi sa Skyom i Anomom”, rekao je svjedok.

Pojasnio je da je bilo puno lica u izvještajima i da je bilo potrebno vidjeti da li već postoji predmet ili treba otvoriti novi. Ovakva praksa, kako je naveo, bila je do suspendovanja Kajmaković, koja je u to vrijeme bila šef odjela za organizovani kriminal i korupciju.

Tatlić je kazao da Kajmaković nikada od njega nije tražila informacije o drugim predmetima.

Na pitanja disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić Nadarević, svjedok je rekao da mu nije poznato na koji se način odvijala komunikacija između policijskih službenika i postupajućih tužilaca.

Svjedok Amer Veiz kazao je da je, kao šef odsjeka za borbu protiv terorizma u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), sredinom 2021. bio određen za vođu tima za rad na kriptovanim aplikacijama. Rekao je da je tim povodom učestvovao na sastancima u Tužilaštvu, koje je prvobitno vodila tužiteljica Ozrenka Nešković, a poslije Kajmaković kada je postavljena za šefa odjela.

“Po uputama Kajmaković, nove predmete smo lično njoj (dostavljali), a postojeće postupajućim tužiocima”, kazao je Veiz.

Na pitanje punomoćnice Senke Nožice da li su na tim sastancima učestvovali tužioci Dubravko Čampara i Džermin Pašić, svjedok je rekao da na nekim sigurno jesu.

Govorio je i o odlasku na sastanak u EUROPOL, na koji su išla tri predstavnika Tužilaštva na čelu sa Kajmaković.

Na današnjem ročištu je okončano saslušanje svjedoka Kajmaković, a za 17. novembar planirano je uvođenje materijalnih dokaza i iznošenje završnih riječi.

Marija Taušan