Vijest

Tužiteljica iz Bijeljine nije došla na ročište po disciplinskoj tužbi

1. Novembra 2023.12:28
Odlukom Prvostepene disciplinske komisije, odgođeno je ročište zbog nedolaska tužene Vere Lazić, tužiteljice Okružnog javnog tužilaštva iz Bijeljine, koja se tereti za neizvršavanje zakonom propisanog uputstva nadređenog tužioca, osim ako bi izvršavanje takvog uputstva značilo kršenje zakona.
Ured disciplinskog tužioca. Foto: BIRN BiH

Ured disciplinskog tužioca podnio je disciplinsku tužbu u julu 2023. godine protiv tužiteljice Vere Lazić, zbog prekršaja koji se odnosi na nepostupanje po uputstvu glavne tužiteljice Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina.

U tužbi koju je pročitala disciplinska tužiteljica Alma Hasanović, tužena Lazić je odustala od optužbe protiv jednog lica u Osnovnom sudu u Srebrenici – što je suprotno uputstvu glavne tužiteljice.

Ured disciplinskog tužioca je predočio  materijalne dokaze te predložio saslušanje glavne tužiteljice Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina, Olge Pantić.

S obzirom na to da se optužena nije odazvala pozivu za pripremno ročište, Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća je odgodila ročište za 20. novembar.

Selma Boračić Mršo