Suđenje

Zeljković: Suđenje odgođeno zbog bolesti jednog od optuženih

30. Oktobra 2023.12:44
Suđenje bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Branislavu Zeljkoviću i ostalim koji se terete za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, ponovo je odloženo zbog bolesti Slavka Bojića, jednog od optuženih.
Branislav Zeljković i Slavko Bojić sa advokaticom Jadrankom Ivanović. Foto: BIRN BiH

Odbrana Bojića prethodno je dostavila Sudu nalaz ljekara u kojem se navodi da mu je naloženo strogo mirovanje u narednom periodu.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Dragan Uletilović rekao je da se u podnesku Odbrane navodi da Bojić trenutno nije sposoban za rad i da ne može prisustvovati suđenju iz medicinskih razloga.

Tužilaštvo je zbog toga tražilo da se izvrši vještačenje medicinske dokumentacije optuženog.

“Mi gubimo vrijeme i na ovaj način ne bismo mogli dugo da radimo”, kazala je tužiteljica Žana Bojić, što je Sud prihvatio te zatražio od Odbrane kompletnu dokumentaciju.

Uletilović je naveo da će dokumentaciju pregledati vještak medicinske struke, nakon čega će se odlučiti o daljem toku postupka.

Zajedno sa Zeljkovićem, Sanijem Crljićem, Draganom Dubravcem i Sašom Markovićem on se tereti za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja” tokom trajanja pandemije virusa korona.

Tužilaštvo tereti Slavka Bojića, direktora firme “Promeding”, koja je, prema optužnici, sa firmom “Procontrol” iz Banjaluke vršila nabavku maski za potrebe Instituta za javno zdravstvo RS-a, čiji je direktor bio Zeljković. Optužen je i direktor firme “Promeding” iz Laktaša Dragan Dubravac, direktor turističke agencije “Travel for fun” Saša Marković, te bivši direktor “Sineks laboratorije” Sani Crljić.

Đorđe Vujatović