Suđenje

Šojić: Nesporni potpisi optuženog

1. Novembra 2023.16:38
Na suđenju Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlasti, Državno tužilaštvo izvelo je dodatne dokaze te saslušalo vještaka grafološke struke koji je ustanovio da neki dokumenti nisu bili potpisani.

Dragan Šojić s braniocem Dragišom Jokićem: Foto: BIRN BiH

Ismet Katana, vještak grafološke struke, predstavio je nalaz i mišljenje koje je sačinio po naredbi Državnog tužilaštva da utvrdi autentičnost potpisa optuženog Šojića, te je analizirao potpise još pet uposlenika Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine.

Vještak je naveo da je u dokumentima koje mu je dostavilo Tužilaštvo BiH uočio da određeni dokumenti nisu potpisani, te da je neke dokumente potpisalo više lica.

“Na analiziranim dokumentima nisam našao sporne potpise optuženog Šojića“, rekao je vještak.

Odbrana je navela da je ovo vještačenje bilo nepotrebno jer oni nisu sporili autentičnost potpisa.

Državno tužilaštvo je uložilo i dodatne materijalne dokaze, među kojima i dokument detaljne pretrage u CIPS bazi, kojim potvrđuju da je optuženi od 2003. godine imao prebivalište na Palama, a ne u Beogradu, kako je tvrdila Odbrana.

Tužiteljica Elvira Stanojlović je uložila i zapisnike o saslušanju optuženog u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), u svojstvu osumnjičenog, te zapisnike još četiri svjedoka u vezi s autentičnošću potpisa.

Šojićev branilac Dragiša Jokić rekao je da je Tužilaštvo dokaze iz CIPS-a trebalo predočiti prije nego je njegovom branjeniku određena mjera pritvora a potom i mjere zabrane, te se usprotivio uvođenju zapisnika iz SIPA-e u sudski spis.

“Ovi zapisnici do sada nisu uvođeni ni predočavani tokom dokaznog postupka“, rekao je Jokić, na šta je tužiteljica Stanojlović kazala da su svjedoke saslušali na okolnosti potpisa sa šiht-listi nakon svjedočenja u Sudu BiH.

“Kako je moguće saslušavati svjedoke u toku glavnog pretresa?“, upitao je Jokić.

Tužiteljica Stanojlović je, među dodatnim dokazima, predočila i naružbenice, nakon čijih provjera su kod dobavljača došli do saznaja da neke nisu potpisane.

Odbrana je ocijenila taj korak Tužilaštva nekorektnim, navodeći da su oni dostavili Tužilaštvu te dokaze, ali su trebali sačekati da ih prvo Odbrana izvede.

Državno tužilaštvo je predočilo još i dopis iz SIPA-e s prilozima Granične policije BiH, Srbije i Crne Gore o ulascima i izlascima optuženog iz ovih država.

“Ovaj dokaz ide u korist Odbrani pa ga nećemo osporavati“, rekao je Jokić.

Dragan Šojić je optužen da je u periodu od 2018. do 2022. godine – na ime neosnovano isplaćenih plata, toplih obroka, goriva i servisiranja vozila – pribavio sebi nezakonitu korist u iznosu od najmanje 41.877 KM, oštetivši tako budžet BiH.

Nakon Tužilaštva BiH, i Odbrana je uložila dodatne dokaze, među kojima je dokument o tumačenju propisa iz Ministarstva finansija i trezora BiH, Javni poziv za imenovanje na poziciju šefa Službe za zajedničke poslove BIH, Pravilnik o upotrebi službenih vozila unutar Službe za zajedničke poslove i narudžbenice.

Tužiteljica Elvira Stanojlović najavila je da će do sljedećeg ročišta dostaviti izmjenu činjeničnog opisa optužnice.

Nastavak je zakazan za 23. novembar.

Selma Boračić Mršo