Vijest

Ured disciplinskog tužioca traži razrješenje dužnosti sudije iz Trebinja

2. Novembra 2023.14:42
Ured disciplinskog tužioca zatražio je od Prvostepene disciplinske komisije razrješenje dužnosti za sudiju Osnovnog suda u Trebinju Dragana Puzića zbog značajnog kašnjenja u 36 i kršenja zakona u 45 predmeta, čime je, kako tvrde, doprinio nepovjerenju građana u pravosuđe i narušio ugled Suda. Punomoćnik tuženog je zatražio novčanu kaznu jer je riječ o sudiji pred penziju.


Osnovni sud u Trebinju. Foto: Pravosudje.ba

Disciplinska tužiteljica Aldijana Porča je navela da je Puzić u više od 40 navrata, bez osnove, osobe koje je prethodno proglasio krivima oslobodio plaćanja sudskih troškova, čime je prekršio zakon. Ona je kazala da tome značajno doprinosi i činjenica da je ranije bio disciplinski kažnjavan zbog sličnih razloga.

“Protiv njega su vođenja tri disciplinska postupka u sličnim slučajevima zbog nemara pri kojima je kažnjavan i finansijski, što nije imalo za posljedicu prevenciju u nastavku istih postupanja“, kazala je ona, predlažući Prvostepenoj disciplinskoj komisiji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća da mu se izrekne najstrožija mjera – razrješenje dužnosti sudije.

Porča je pojasnila da se značajna kašnjenja u 36 predmeta odnose na periode od sedam mjeseci do deset godina, a koji se tiču uglavnom jednostavnih tehničkih i procesnih radnji.

“Zahtjev za ispravljanje presude, na zahtjev druge strane, trajao je osam godina. Odgovor za povrat uplaćenih sredstava stranka je čekala deset godina, a u odgovoru je uputio da se obrati drugoj instituciji“, kazala je Porča.

Ured disciplinskog tužioca je uložio veći set materijalnih dokaza koji se odnose na rješenja koja je sudija Puzić donio, odluke, nepostupanje po žalbama, kao i odobrenje za odlaganja ročišta u svakom zatraženom zahtjevu.

Punomoćnik tuženog, advokat Predrag Ivanković, kazao je da Puzić nije imao pomoć u vidu pripravnika, volontera ili daktilografa prilikom rada, zbog čega je uglavnom dolazilo do kašnjenja, jer obim posla koji je imao nije mogao završiti sam.

“Tu su i česte promjene referata, bio je i član vijeća u nekoliko predmeta, što mu je doprinosilo u oduzimanju vremena, a to čak nije ulazilo u normu rada“, rekao je on.

Ivanković je kazao da je s Puzićem radila daktilografkinja koja je imala zdravstvenih problema i često bila na bolovanju, te je nije imao ko zamijeniti, zbog čega je dolazilo do odgađanja suđenja.

“Radio je preko 30 godina kao sudija, zašto bi ga kaznili sada prestankom dužnosti sudije, zbog još četiri-pet mjeseci rada, koliko mu treba do penzije. Zašto se ne bi kaznio novčano? Mislim da bi to bilo humano prema njemu. On je već star čovjek, teško da bi sada našao posao“, kazao je Ivanković.

Puzić je kazao da ništa nije uradio s namjerom da ikoga ošteti, nego da su se propusti dešavali zbog velikog obima posla koji je obavljao sam.

Azra Husarić Omerović