Vijest

Visoki predstavnik upozorio na napade na mirovni sporazum

2. Novembra 2023.13:50
U redovnom izvještaju podnesenom generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt upozorio je na “do sada nezabilježene“ napade na mirovni sporazum i ustavnopravni poredak države, uključujući i napade na visokog predstavnika i Ustavni sud BiH.

Christian Schmidt na konferenciji za medije. Foto: BIRN BiH

Prema saopštenju Ureda visokog predstavnika, Schmidt je istakao da odgovornost za ove napade leži “na vlastima Republike Srpske na čelu s predsjednikom ovog entiteta Miloradom Dodikom”, koji se nalazi pod međunarodnim sankcijama zbog prijetnji mirovnom sporazumu.

Također se navodi da je Schmidt odlučno odbacio pogrešna tumačenja Dejtonskog sporazuma u Republici Srpskoj koja “služe secesionističkim ciljevima, uključujući i tvrdnje kojima se negira kontinuitet Bosne i Hercegovine i pogrešno predstavlja njeno ustrojstvo“.

“Država Bosna i Hercegovina nije savez država niti konfederacija. Na teritoriji Bosne i Hercegovine postoji samo jedna država, a to je Bosna i Hercegovina”, naglasio je visoki predstavnik.

Schmidt je, prema saopštenju, istaknuo da međunarodnoj zajednici i dalje ostaju dostupni instrumenti da se suprotstavi prijetnjama mirovnom sporazumu, te da se oni moraju održavati i jačati.

U izvještaju, saopšteno je, navode se koraci koji su poduzeti za unapređenje institucionalne funkcionalnosti BiH i napretka ka integraciji u EU, kao pozitivna ostvarenja.

Visoki predstavnik je upoznao članove Vijeća sigurnosti da se u izvještajnom periodu povećao broj nasilničko ih napada na povratnike, te da je korupcija i dalje rasprostranjena, stoji u saopštenju.

Također se dodaje da postoji još mnogo izazova koji se odnose na prilagođavanje evropskim i međunarodnim standardima, uključujući i one u oblasti demokratije, vladavine prava, ekonomije i socijalne politike.

Visoki predstavnik Schmidt će svoj sljedeći redovni izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a predstaviti u maju 2024. godine.

    Lamija Grebo