Vijest

Sud BiH Almiru Sarajliću odredio devetomjesečni pritvor

2. Novembra 2023.09:50
Sud BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva i Almiru Sarajliću, nepravosnažno osuđenom na 20 godina zatvora zbog zločina u Vitezu, odredio pritvor u trajanju od devet mjeseci ili do nove odluke Suda, saznaje Detektor.
Almir Sarajlić. Foto: BIRN BiH

Iz Suda BiH za Detektor je rečeno da je prvo rješenje o određivanju pritvora od 21. oktobra Apelaciono odjeljenje ukinulo, te je predmet vraćen na ponovno odlučivanje.

“Vanpretresno vijeće Suda je donijelo rješenje od 30. oktobra 2023. kojim se prihvata prijedlog Tužilaštva BiH od 17. oktobra 2023. godine i optuženom Almiru Sarajliću određuje mjera pritvora koji, po ovom rješenju, može trajati najduže devet mjeseci, odnosno najduže do 21. jula 2024. godine, ili do nove odluke Suda”, navedeno je u odgovoru Suda.

Tužilaštvo BiH je 17. oktobra ove godine podnijelo Sudu prijedlog za određivanje pritvora za nepravosnažno osuđenog Almira Sarajlića zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke.

Tužilaštvo je imalo informaciju da se Sarajlić sprema napustiti BiH, čime bi postao nedostupan Sudu i onemogućilo bi se njegovo procesuiranje, rečeno je ranije na ročištu za određivanje pritvora. Nakon što je prijedlog zaprimljen, Odbrana i optuženi su obaviješteni da je ročište zakazano za 23. oktobar.

“Sud je izdao naredbu Graničnoj policiji i isti je zadržan u subotu, nakon što je pokušao da napusti BiH i odleti u Tursku”, obrazložio je tužilac Ahmed Mešić, pojasnivši da je optuženi 21. oktobra krenuo napustiti državu. Tada mu je određen pritvor, koji je ukinut.

Tužilac Mešić je ranije na ročištu obrazložio i drugi razlog zbog kojeg bi se Sarajliću trebao odrediti pritvor, a on se odnosi na zaštićenog svjedoka K-3 i da postoji novi uticaj nakon objavljivanja prvostepene presude.

Sredinom septembra ove godine Sarajlić je prvostepenom presudom osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina protiv ratnih zarobljenika na području Viteza. Sudsko vijeće ga je proglasilo krivim za ubistva 12 zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane počinjena 22. decembra 1993., a optužbi je oslobodilo bivše komandante i pripadnike 325. brigade Armije BiH – Ibrahima Purića, Ibrahima Tarahiju, Nijaza Sivru, Rušita Nurkovića, Sadika i Šaćira Omanovića te Kasima Kavazovića.

Ova presuda je nepravosnažna.

Emina Dizdarević Tahmiščija