Suđenje

Ademaj i ostali: Suđenje federalnim inspektorima počelo iznova

2. Novembra 2023.14:25
Suđenje inspektorima Federalne uprave za inspekcijske poslove, optuženima za zloupotrebe prilikom inspekcijskog nadzora, počelo je iznova čitanjem optužnice i uvodnim riječima pred Opštinskim sudom u Sarajevu.


Općinski i Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Suđenje Mirzi Ademaju, Edini Ćerimagić (ranije Busuladžić) i Alziri Hota, tržišno i turističko-ugostiteljskim inspektorima, počelo je iznova nakon što je došlo do promjene sudije i i tužioca u ovom predmetu.

“Postupak kreće iznova“, kazala je nova sutkinja Jovana Vidić, koja je imenovana umjesto Dragana Vukajlovića.

Vukajlović je ranije imenovan na novu dužnost, kao i tužilac Feđa Fejzagić, koji je zastupao optužnicu u ovom predmetu.

Tužilac Jovo Karić pročitao je optužnicu koja Ademaja tereti po četiri tačke za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, kao i za primanje dara. Kako se navodi, on je – koristeći službeni položaj i status radnog kolege – posredovao da drugi inspektor ne izvrši službenu radnju, te primio imovinsku korist da učini što nije smio.

Hota i Ćerimagić su po dvije tačke optužene da su zloupotrijebile položaj jer su, ne obavivši svoje dužnosti, pribavile drugom korist, a po jednoj tački da su sebi pribavile korist a drugom nanijele štetu. Ćerimagić je optužena i za posjedovanja i omogućavanje uživanja opojnih droga jer je prilikom pretresa kod nje pronađen amfetamin.

“Tužilaštvo će dokazati (…) da su optuženi u vrijeme, na način i na mjestu kako je opisano u optužnici počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret“, kazao je tužilac Karić, koji je bio u zamjeni postupajućeg kolege.

On je rekao da će, osim svjedoka, vještaka i materijalnih dokaza, biti reprodukovani i snimci razgovora optuženih.

Odbrana Ćerimagić u uvodoj riječi je navela da se optužnica zasniva na posebnim istražnim radnjama i da su pojedine tačke zasnovane na slučajno pronađenim dokazima.

“Istraga je otvorena na osnovu slučajnih nalaza iz drugog predmeta“, kazala je braniteljica Adna Dobojlić, napominjući da se u drugom predmetu istraga odnosila na trgovinu drogom, krađe i razbojništva.

Dobojlić je podsjetila na preporuke da se o prigovorima na prihvatljivost dokaza treba odlučiti na glavnom pretresu, a ne u presudi.

Druge dvije Odbrane nisu iznosile uvodnu riječ u ovoj fazi postupka.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je u decembru 2021.

Saslušanje svjedoka počinje 29. novembra.

Marija Taušan