Vijest

U Modriči ekshumirani posmrtni ostaci dvije osobe

15. Novembra 2023.15:58
Na neobilježenoj lokaciji Gradskog groblja u općini Modriča, gdje su pronađeni nekompletni posmrtni ostaci najmanje dva lica, završena je ekshumacija tijela žrtava iz proteklog rata, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Ekshumacija u općini Modriča. Foto: Državno tužilaštvo

Ekshumacija je inicirana nakon informacija dostavljenih Institutu za nestale osobe (INO) BiH. Prema saopćenju, ekshumaciji su prisustvovali ljekar-patolog sudske medicine, predstavnici INO-a BiH, kao i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

“Pronađeni posmrtni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta žrtava putem analize DNK uzoraka”, stoji u saopćenju Tužilaštva.

Glasnogovornica INO-a BiH Emza Fazlić je za Detektor pojasnila kako se radi o kompletnom tijelu i jednom nekompletnom skeletu te kako se pretpostavlja da se radi o žrtvama iz 1992. godine, što će se utvrditi nakon obrade posmrtnih ostataka i DNK analize.

“Ovi posmrtni ostaci su otkriveni slučajno, prilikom vršenja jednog trajnog ukopa na ovom groblju i prilikom kopanja grobnog mjesta, pa se hitno izvršila ekshumacija”, navela je Fazlić.

Aida Trepanić