Vijest

Potvrđena optužnica za ubistva zarobljenika u Mostaru

15. Novembra 2023.14:38
Kantonalni sud u Mostaru potvrdio je optužnicu Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) protiv Ese Razića, koji se tereti za zločin nad ratnim zarobljenicima počinjen 1993. godine, saopćeno je iz Tužilaštva.
Tužilaštvo HNK-a u Mostaru. Foto: BIRN BiH

Raziću se stavlja na teret da je 2. oktobra 1993. godine u jutarnjim satima, za vrijeme oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine s jedne i Hrvatskog vijeća obrane s druge strane, na brdu Kvanj kod Mostara izvršio ubistva dva ratna zarobljenika.

Tužilaštvo je uz optužnicu predložilo produženje pritvora optuženom jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva. Kantonalni sud je prihvatio prijedlog Tužilaštva i donio rješenje kojim se Raziću produžava mjera pritvora, koja može trajati do okončanja postupka i izricanja presude, a najduže dvije godine računajući od dana potvrđivanja optužnice, navodi se u saopćenju.

Razić je ljetos uhapšen na graničnom prijelazu prilikom ulaska u BiH jer je za njim bila raspisana potraga zbog vođenja krivičnog postupka. Iz Tužilaštva navode da je on državljanin Sjedinjenih Američkih Država.

Jasmin Begić